Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Världens reaktioner på valet i Sverige

”Chock-comeback”, ”rysarjämnt” och ”jordbävning i svensk politik”. Så beskriver en rad utländska medier det som hänt under valdagen. Och både brittiska och franska medier noterar att ett skifte skett inom den svenska högern.

Det är inte bara i Sverige som valet och valresultatet har varit förstasides-stoff. Grannländernas nyhetssidor toppade sina sajter med nyheten om det superjämna valet. Att de nordiska länderna håller koll på valet i regionens största land märktes av tydligt under valdagen. Både Danmarks radio, NRK och VG hade direktrapporteringar om valet i Sverige och flera artiklar hamnade högt upp på respektive nyhetssajter.

Finska Hufvudstadsbladet konstaterar att valet är ”superjämnt” och att SD gör ett succéval. Norska VG beskriver det som att Moderaterna gör en ”chock-comeback” efter att det i början såg ut som att de rödgröna skulle segra i valet men att det sedan tippade över till högersidan framåt kvällen.

”Cliff hanger”

Och utanför Norden har man också noterat vad som hänt i Sverige under söndagen. Brittiska The Guardian beskriver det som en politisk jordbävning att SD nu är större än Moderaterna. Franska Le Figaro skriver att högersidans eventuella seger med SD i spetsen inleder en ny politisk era i Sverige samtidigt som Sverige tar över ordförandeskapet i EU samt ska slutföra anslutandet till Nato. Tyska Deutsche Welle fokuserar också på SD:s framgångar. Något som flera internationella medier tycks ta fasta på.

Även på andra sidan Atlanten tar man upp valresultatet i Sverige. Amerikanska CNN har bland annat publicerat en text från nyhetsbyrån Reuters som beskriver det svenska valet som en ”cliff-hanger”.

Samtidigt har det svenska valet haft hård konkurrens av andra stora nyhetshändelser runt om i världen så som Drottning Elizabeths död och kriget i Ukraina.

LÄS OCKSÅ: Valrörelsen 2022 i bilder

LÄS OCKSÅ: Ardalan Shekarabi: ”Vi har inte gett upp”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.