USA:s största vapenmässa inledd – tre dagar efter skolskjutningen

Tre dagar efter skolskjutningarna i Texas inleddes landets största, årliga vapenmässa i Houston, endast fyra timmar från brottsplatsen. Samtidigt arrangerades demonstrationer för skärpt vapenlagstiftning.
– Allt med den här mässan är motbjudande, sa en av demonstranterna.

ANNONS
|

Många har krävt att mässan ska ställas in. Anledningen är tisdagens skolmassaker i Texas där 19 barn och två vuxna sköts ihjäl.

Att eventet äger rum i Houston, omkring 45 mil från staden där dödsskjutningen ägde rum, gör det inte mindre kontroversiellt.

Men klockan nio på fredagsmorgonen var vapenmässan igång. Bakom eventet står den mäktiga lobbyorganisationen National Rifle Association (NRA),

Snart samlas hundratals demonstranter utanför konferenslokalen med slagord som “skydda barn, inte vapen”.

– Allt med den här mässan är motbjudande. Särskilt motbjudande är att den äger rum samma vecka som så många barn dödats av en skytt, säger 29-årige Jarrid Banks som just har anlänt till platsen med sin flickvän.

ANNONS
Demonstranter utanför NRA-mässan i Houston, Texas, tre dagar efter skolskjutningen i Uvalde i samma delstat.
Demonstranter utanför NRA-mässan i Houston, Texas, tre dagar efter skolskjutningen i Uvalde i samma delstat. Bild: Katie McTiernan

”Han har vapen!”

Bakom demonstrationerna står bland annat organisationerna Black lives matter Houston och Moms demand action.

Till den senare hör terapeuten Kathy Tatum, vars dotter för fyra år sedan kidnappades under vapenhot på väg från skolan. Kathy Tatum säger att hon själv besköts med sju skott som liten, i sitt eget hem.

– De som går in och ut ur konferenslokalen där borta tillhör inga minoriteter. De bryr sig inte om vapenreglering för de bor i trygga, vita områden! Det är vi afroamerikaner som drabbas av skjutningarna, säger hon.

En kvinna med en t-shirt där flera masskjutningar står listade.
En kvinna med en t-shirt där flera masskjutningar står listade. Bild: Katie McTiernan

Medan GP befinner sig på platsen är det tidvis spänt mellan konferensbesökare och demonstranter.

Vid ett tillfälle tar sig en ung, beväpnad man förbi kravallstängslet och in bland demonstranterna. En demonstrant får syn på hans revolver och ber honom att lämna folkmassan. Mannen vägrar.

Efter ett tag börjar människor peka på honom och skandera: “Han har vapen! Han har vapen!”. Till slut vinkar polisen iväg honom.

Mannen närmar sig senare demonstranterna igen och hävdar inför GP att han är där för att erbjuda första hjälpen.

Donald Trump väckte uppståndelse

I september 2021 blev det tillåtet att bära handvapen utan licens på offentliga platser i Texas. Kritiker menar att polisen därmed har svårare att skydda allmänheten mot vapenvåld.

ANNONS

Enligt en undersökning av den amerikanska tv-kanalen CBS vill en majoritet av amerikanerna ha mer restriktiva vapenlagar.

Samtidigt spenderade lobbyorganisationer som NRA nästan fem miljoner dollar under 2021 på politiskt påverkansarbete, med avsikt att bland annat förhindra sådana lagändringar. Detta enligt tidningen The Guardian.

Varje år arrangeras ett nationellt möte där NRA:s medlemmar diskuterar organisationens politik. På årets event förmodas totalt omkring 55 000 deltagare dyka upp.

En kvinna protesterade utanför mässan med en skylt med texten ”Välkommen till Texas. Här älskar vi våra vapen mer än våra barn”.
En kvinna protesterade utanför mässan med en skylt med texten ”Välkommen till Texas. Här älskar vi våra vapen mer än våra barn”. Bild: Katie McTiernan

Utländska journalister är inte välkomna in så GP talar med mötesdeltagare efter dagens slut. Alla pratar om att den före detta presidenten Donald Trump medverkade.

– Han höll ett väldigt inspirerande tal, väldigt finkänsligt, han är så… åh vad jag blir inspirerad, säger Susan Choquette som sitter och samtalar med sin make och ytterligare en deltagare utanför byggnaden.

Hon säger att hon och hennes make är NRA-medlemmar eftersom de “tror på rätten att skydda varandras liv”. De vill inte berätta hur många vapen de äger.

Hannes make, Dave Choquette, säger att han tidigare arbetade som väpnad skolvakt.

– Det är vi med vapen som förhindrar brott. Vi griper in där polisen inte finns! Om fler hade burit vapen i skolan skulle tisdagens skolmassaker kunnat stoppas, anser han.

Många menar att den kanske inte ägt rum överhuvudtaget om det inte vore för att vapen är så enkla att få tag på?

ANNONS

– Tror du att kriminella kommer att gå utan vapen om lagarna skärps? Nej! De hittar alltid sätt att få tag på dem. Det blir bara vi goda, laglydiga medborgare som avväpnas och blir försvarslösa, svarar han.

Medan vi pratar drar en förbipasserande bli ner rutan och ropar ett NRA-fientligt slagord i riktning mot oss. Dave Choquette besvarar den i samma ton med en förolämpning mot president Joe Biden.

Såväl NRA-mötet som demonstrationerna förväntas fortsätta under helgen.

LÄS MER:Här hedras skolskjutningens offer i Uvalde

LÄS MER:Minst 19 barn och två vuxna döda i skolskjutning i Texas

LÄS MER:Kärleksbudskapet i Texas: "Uvalde är starkt"

ANNONS