Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Valter utanför Wuhans virologiska institut. Bild: Ng Han Guan
Valter utanför Wuhans virologiska institut. Bild: Ng Han Guan

USA nekade bidrag för kontroversiell coronavirusforskning i Whuan

Nya läckta dokument avslöjar att en amerikansk organisation och forskare vid Wuhans virologiska institut ansökte om 14 miljoner dollar i bidrag för ett kontroversiellt forskningsprojekt om coronavirus och fladdermöss 2018 men nekades pengar, skriver the Thelegraph.

18 månader före det första kända fallet av covid-19 ska en USA-baserad organisation ledd av en brittisk forskare tillsammans med forskare i Wuhan ha planerat att genetiskt manipulera coronavirus för att göra de mer smittsamma för människor och sedan utföra experiment på kinesiska fladdermuspopulationer, skriver the Telegraph.

Syftet med forskningen ska ha varit att utvärdera risken med coronavirus, hitta sätt att förhindra virusutbrott och till och med vaccinera fladdermöss mot viruset.

2018 skickades ett forskningsförslag tillsammans med en bidragsförfrågan på 14 miljoner dollar in av den brittiska forskaren till den amerikanska federala myndigheten Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) som sorterar under USA:s försvarsdepartement.

Nekades forskningsbidrag

DARPA valde att avslå forskarnas bidragsansökning med motivationen att man var rädd att forskarna skulle råka skapa ett virus som var mer patogent och som skulle kunna hota lokalbefolkningen.

”Det står klart att projektet skulle kunna utsätta lokala samhällen för en risk”, skriver DARPA i sitt utlåtande enligt the Telegraph.

Dokumenten ska ha nått Drastic Research, en grupp internationella forskare som undersöker coronapandemins ursprung. Enligt Drastic Research ska en tidigare anställd under Trumpadministrationen ha läckt dokumenten till forskargruppen.

LÄS MER: Kinesiska konspirationsteorin – amerikansk bas skapade covid-19

LÄS MER: Fortsatt oenighet i USA om virusets ursprung

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.