USA har blivit lovade turkiskt ja till svenskt Nato-medlemskap

USA har blivit lovade av Turkiet att landet ska godkänna ett svenskt Nato-medlemskap, rapporterar Politico. Löftet handlar om att godkännandet ska ske efter det turkiska valet, som avgörs på söndag.

ANNONS
|

Det amerikanska utrikesutskottets ordförande, republikanen Michael McCaul, säger i en intervju att man har blivit försäkrade om att Sveriges Nato-medlemskap ska godkännas av Turkiet.

USA har även en hållhake på Turkiet som velat köpa flera stridsflygplan av modellen F-16 av USA. Michael McCaul har tidigare sagt nej till försäljningen av stridsflygplanen men har nu öppnat upp för att försäljningen på 20 miljarder dollar kan komma att godkännas när Turkiet godkänner Sveriges Nato-medlemskap, rapporterar Politico.

Vill se ett slut på konflikten mellan Turkiet och Grekland

Den demokratiska politikern Gregory Meeks som också sitter i det amerikanska utrikesutskottet säger även han att försäljningen av stridsflygplanen kan komma att godkännas när Turkiet godkänt det svenska Nato-medlemskapet. Samtidigt kräver även Meeks att Turkiet avslutar sin konflikt med Grekland om en försäljning ska kunna genomföras.

ANNONS

– Som det ser ut nu är jag inte för försäljningen av F-16 till Turkiet. Jag vill att det turkiska valet ska lösas, och då måste jag se lite åtgärder från Turkiet. Att sluta blockera Sverige (från ett Nato-medlemskap, reds.anm) är en av de åtgärder jag vill se – och det finns även några andra, säger Meeks enligt Politico.

Grekland och Turkiet, som båda är Nato-länder, har varit inblandade i dispyter i årtionden där båda sidor påstår att den andra kränker deras luftrum.

Turkiet menar att Grekland bryter mot internationella avtal genom att ha en militär närvaro på öar nära Turkiets kust. Grekland, å andra sidan, menar att de måste kunna försvara öarna mot det militärstarka grannlandet.

Konflikten handlar i grunden om vem som har rätt till tillgångarna som finns i området.

Spaniens utrikes- och EU-minister José Manuel Albares Bueno och Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) och  vid en pressträff under fredagen där de talade om Sveriges ansökan om medlemskap i Nato.
Spaniens utrikes- och EU-minister José Manuel Albares Bueno och Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) och vid en pressträff under fredagen där de talade om Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. Bild: Anders Wiklund/TT

Billström: ”Angelägna om att få färdigt Nato-medlemskapet innan toppmötet”

Spaniens utrikesminister José Manuel Albares Bueno träffade under fredagen den svenska utrikesministern Tobias Billström i Stockholm. Enligt Ekot sa då den spanska utrikesministern att man ska verka för att Sverige ska bli medlem i Nato före Nato-toppmötet i Vilnius i juli.

Utrikesminister Tobias Billström blev under fredagen tillfrågad att kommentera uppgifterna från USA om att Turkiet lovat att ratificera det svenska Nato-medlemskapet och att USA då skulle gå med på att sälja stridsflygplan till Turkiet.

ANNONS

– Det här är en fråga som är helt och hållet en affär mellan USA och Turkiet och den har Sverige ingen del i. Men alla signaler som är positiva för den svenska Nato-medlemskapsansökan i sig är ju något som vi gläds åt, säger Billström till Ekot.

Billström menar också att man hoppas på att få ett godkännande om ett svenskt Nato-medlemskap innan toppmötet i Vilnius.

– Vi är ju väldigt angelägna om att vi ska få färdigt det svenska Nato-medlemskapet innan toppmötet i Vilnius så vi bör kunna vara medlemmar innan dess. Därför kommer jag jobba stenhårt under de kommande veckorna för att det ska bli på det viset med många bilaterala möten. Inte minst med USA:s utrikesminister som kommer till det stora mötet i Luleå nästa vecka, säger Billström till Ekot.

LÄS MER:Expert: Valet avgjort – Turkiet mer auktoritärt

LÄS MER:Billström vill öka trycket för Natomedlemskap

LÄS MER:USA: Alla måste betala sitt i Nato

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS