Den demokratiske senatorn Bob Menendez i samband med att han togs ur tjänst i september. Arkivbild.
Den demokratiske senatorn Bob Menendez i samband med att han togs ur tjänst i september. Arkivbild. Bild: Alex Brandon/AP/TT

USA: Agentåtal mot Sverigekopplad senator

Den amerikanske demokratiske senatorn Bob Menendez är redan åtalad för mutbrott och tagen ur tjänst. Nu åtalas han också för att ha "varit agent för Egypten".

ANNONS
|

Enligt det nya åtalet som lämnades in till en domstol på Manhattan på torsdagen framgår att Menendez, hans hustru Nadine Menendez och ytterligare en åtalad person ska ha agerat agenter åt Egypten mellan 2018 och juni 2022.

Menendez påstås "ha vidtagit en rad handlingar på uppdrag av Egypten, inklusive på uppdrag av egyptiska militärer och underrättelsetjänstemän".

Redan i samband med mutåtalet i september framgick att Menendez misstänktes för att ha försett Egypten med känslig amerikansk regeringsinformation.

I samband med mutåtalet genomfördes en husrannsakan i Menendez och hans hustrus hem. Där hittades guldtackor för ett värde av motsvarande drygt 1,1 miljoner kronor och kontanter för över fem miljoner.

ANNONS

Menendez position kan ha en koppling till den svenska Natoansökan. Innan han nyligen togs ur tjänst var Menendez ordförande i senatens utrikesutskott. I den rollen var han motståndare till att Turkiet skulle få köpa de amerikanska stridsplanen F-16 – något som den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har krävt för att släppa in Sverige i Nato.

ANNONS