Toledo zoo i Ohio, USA, har upptäckt att Tasmanska djävlar är självlysande runt ögon, öron och mun.
Toledo zoo i Ohio, USA, har upptäckt att Tasmanska djävlar är självlysande runt ögon, öron och mun. Bild: Rob Griffith/Twitter

Upptäckten: Tasmanska djävlar lyser

Ett zoo i Toledo i Ohio, USA, har gjort en överraskande upptäckt – tasmanska djävlar är självlysande runt ögon, öron och nos.
– Det var chockerande, säger Jacob Schoen på Toledo zoo till ABC.

ANNONS
|

Det australiensiska pungdjuret tasmansk djävul är självlysande i ultraviolett ljus. Den överraskande upptäckten gjordes av personal på ett zoo i Toledo i Ohio, USA.

Toledo Zoo har lagt ut en bild på upptäckten på sin Facebook-sida, ett par veckor efter att fenomenet upptäcktes hos flera australiensiska däggdjur.

Bioflourescens är ett fenomen som uppstår när en levande organism absorberar ljus och reflekterar det i en annan färg.

Huden reflekterar ultraviolett ljus

”I den tasmanska djävulens fall så är det huden runt nosen, ögonen och i öronen som absorberar ultraviolett ljus och reflekterar det som ett synligt blått ljus”, skriver Toledo zoo.

Jacob Schoen, som gjorde fyndet, säger till ABC att det här förmodligen är första gången som det observeras hos pungdjuret.

ANNONS

– När näbbdjur nyligen visade sig ha bioflourescens, så blev vi nyfikna på att försöka upptäcka det hos andra djur, särskilt australiensiska däggdjur, säger han till ABC.

LÄS MER:Född: En liten trubbnoshörning

När han såg det hos den tasmanska djävulen på första försöket blev han överraskad.

– Det var chockerande. Vi förväntade oss inte så mycket, det var ganska upphetsande, säger han.

Upptäcktes hos näbbdjur

Redan i oktober upptäcktes bioflourescens i pälsar från det lilla äggläggande däggdjuret näbbdjur. Tidigare har det upptäckts hos bland annat fiskar, reptiler och ekorrar – men aldrig tidigare hos däggdjur som lägger ägg.

Leo Smith, biolog på University of Kansas och expert på bioflourescens, säger till NPR att det är oklart vad fenomenet fyller för funktion hos däggdjur.

– Det går inte att förklara varför det är där eller vad det kan ge för fördelar. Precis som många andra saker har det bara utvecklats och är vare sig bra eller dåligt, säger han.

LÄS MER:Tasmansk djävul tillbaka på fastlandet

ANNONS