Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Upprörd stämning i Diyarbakir

Stämningen var upprörd utanför en domstolsbyggnad i staden Diyarbakir i sydöstra Turkiet, när ett 30-tal kurdiska politiker ställdes inför rätta på fredagen.

Tiotusentals anhängare demonstrerade utanför rättegångssalen.

Turkisk polis grep personerna i en räd i torsdags. De anklagades för samröre med kurdiska separatister.

Massgripandena följde på det kontroversiella beslutet i Turkiets högsta domstol för två veckor sedan, när det kurdiska partiet DTP förbjöds. Domstolen ansåg att DTP hade kopplingar till den förbjudna kurdiska separatistorganisationen PKK.

Medlemmar av DTP startade omedelbart ett nytt parti, Freds- och demokratipartiet.

Många åtalas

Bland de gripna finns flera borgmästare från kurdiska områden samt människorättsaktivister.

Evin Cetin, socialdemokrat från Sverige som var på plats utanför rättegångssalen i Diyarbakir, trodde att så många som 35 000 demonstranter samlats utanför domstolen i väntan på besked om de gripna. Cetin sade till TT att ett tusental poliser och militär, med pansarvagnar och vattenkanoner, befann sig vid domstolsbyggnaden.

-Åtta gripna personer har släppts, men åtal ska väckas mot 28 gripna, sade hon.

Borlänge-kurd

Bland de gripna finns Borlängeklubben Dalkurds ordförande Ramazan Kizil, som påstås ha propagerat på kurdiska under det turkiska valet. Enligt Cetin har åklagaren lagt till ytterligare åtalspunkter mot Kizil.

-Han riskerar upp till ett års fängelse, trodde Cetin som sade att 99 borgmästare från kurdiska områden och 21 parlamentsledamöter infunnit sig vid rättegången.

De vägrade lämna platsen om inte samtliga gripna släpps.

Cetin sade också att talespersoner för Freds- och demokratipartiet kräver att Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan uttalar sig om gripandena.

-Frustrationen och besvikelsen är stor, sade hon.