Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nationalparken Katmai i Alaska hyllar sina välmående björnar genom en årlig tävling om vem som är tjockast.
Nationalparken Katmai i Alaska hyllar sina välmående björnar genom en årlig tävling om vem som är tjockast. Bild: Andrew Medichini

Uppmaningen: Rösta på parkens tjockaste björn

I den amerikanska nationalparken Katmai går en annorlunda tävling av stapeln nästa vecka. Genom en omröstning på parkens hemsida ska den allra tjockaste av parkens björnar utses.

Den som klickar sig in på nationalparken Katmais hemsida nästa vecka kan se bilder och rösta på den björn de tycker är allra tjockast. Tävlingen som pågår från och med onsdag anordnas en gång om året och går under namnet Fat bear week.

Förra årets vinnare var björnen Holly:

Tävlingen är ett sätt att påminna om nationalparkens naturrikedomar och om hur bra björnarna som bor där trivs. Enligt parkens hemsida bor det fler brunbjörnar än människor i regionen, som också är känd för sina vulkaner.

I Sverige är dock nationalparken Katmai, som ligger i Alaska, kanske mest känd från Werner Herzogs film Grizzly man. Filmen bygger på den sanna berättelsen om dokumentärfilmaren Timothy Treadwell som levde med parkens björnar i tretton somrar och gjorde en film om dem. Tragiskt nog slutade det med att en av björnarna dödade honom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.