Svenska soldater från i första hand Skövde ur FN-styrkan Minusma i Mali. Bilden är en arkivbild.
Svenska soldater från i första hand Skövde ur FN-styrkan Minusma i Mali. Bilden är en arkivbild. Bild: Stefan Berg

Malis president gripen under militärkupp

Malis president Boubacar Keita har gripits efter att en grupp inom landets militär har gjort myteri. Svenska ambassaden uppmanar svenska medborgare i landet att hålla sig hemma. FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer kuppen och kräver att presidenten släppts fri.

ANNONS
|

Reuters rapporterade redan tidigare under tisdagen att norska ambassaden och säkerhetskällor uppgav att en möjlig militärkupp pågick utanför Bamako.

Svenska UD uppgav under eftermiddagen för GP att de arbetade med att få fram mer information.

”Givet det oklara läget i Bamako just nu råder ambassaden svenska medborgare som befinner sig i staden att hålla sig hemma”, skriver Sara Brynedal, presskommunikatör på UD till GP.

Under tisdagen ska det ha förekommit skottlossning vid militärbasen i Kati, omkring 15 kilometer utanför Bamako, enligt Reuters.

Senare under kvällen rapporterade nyhetsbyrån uppgifter om att landets president Boubacar Keita hade gripits av en grupp inom militären som ska ha gjort myteri. Nyhetsbyrån AFP rapporterar även att landets premiärminister ska ha gripits.

ANNONS

Kuppen fördöms

Uppgifterna bekräftas av Afrikanska unionens kommissionsordförande Moussa Faki Mahamat samt av FN.

“Jag fördömer med eftertryck gripandet av president Ibrahim Boubacar Keita, premiärministern och andra medlemmar av den maliska regeringen och kräver deras omedelbara frigivande”, skriver Moussa Faki Mahamat på Twitter.

Med anledning av händelserna i Mali har FN:s säkerhetsråd kallat till ett möte under onsdagen. FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer i ett uttalande händelserna.

– Generalsekreteraren följer och är djupt bekymrad över utvecklingen i Mali, inklusive det militära myteriet som har kulminerat i gripandet av president Ibrahim Boubacar Keita och medlemmar av hans regeringen tidigare i dag i Bamako, skriver António Guterres presstalesperson Stéphane Dujarric i ett uttalande på FN:s hemsida.

I uttalandet står det också att António Guterres fördömer handlingarna och att han kräver att presidenten och de övriga gripna släpps fria och att det sker ett omedelbart återställande av den konstitutionella ordningen.

António Guterres uppmanar också de inblandade parterna till att hitta en fredlig lösning på krisen i landet och han vädjar om maximal återhållsamhet för att upprätthålla mänskliga rättigheter för alla malier.

Vid basen i Kati skedde också en statskupp 2012, vilken ledde till att dåvarande presidenten Amadou Toumani Touré avsattes.

Ambassader uppmanar till försiktighet

Norska ambassaden i Bamako ska ha uppmanat norska medborgare till försiktighet och att de helst ska stanna hemma tills situationen blivit säkrare, skriver Reuters. Enligt uppgifterna ska soldater vara på väg mot Bamako.

ANNONS

Även franska ambassaden har kommit med en liknande uppmaning som den norska och svenska.

”Med tanke på de rapporterade spänningarna den här morgonen, den 18 augusti, i Kati och Bamako, rekommenderar vi starkt att stanna hemma”, skriver ambassaden på Twitter.

Det har de senaste månaderna varit spänningar i landet, och stundtals våldsamma protester mot den sittande presidenten Ibrahim Boubacar Keita.

Presidentens avgång har krävts, och flera personer har dött i samband med protesterna. Demonstranterna har ansett att Ibrahim Boubacar Keita misslyckats med att få bukt med korruption, sköta ekonomin och förbättra säkerhetsläget i landet.

ANNONS