Robot har slagit ner i Polen

En robot slog ner i den polska byn Przewodow och dödade två personer.
Ryssland nekar till inblandning och kallar det för en polsk provokation – nu säger Polens utrikesminister att det förmodligen rör sig om en ”olycklig olycka”.

ANNONS
|

Polens utrikesdepartement bekräftade uppgifterna om en explosion i staden Przewodow och sade att det var en rysktillverkad robot som slagit ned. Enligt uppgifter från amerikansk underrättelsetjänst till AP har två personer dött.

Under natten till onsdag uttryckte USA:s president en tveksamhet om att roboten avfyrats av Ryssland.

– Det finns initiala uppgifter som motsäger det, sade Joe Biden efter ett extrainkallat möte med ledare för G7- och Natoländer i Indonesien.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att roboten troligen avfyrades av ukrainska styrkor och hänvisar till tre högt uppsatta amerikanska tjänstemän. Roboten ska ha avfyrats i syfte att skjuta ner en av de ryska missiler som riktades mot ukrainsk infrastruktur under tisdagens omfattande attacker från de ryska styrkorna.

ANNONS

Vid lunchtid på onsdagen uttalade sig Polens premiärminister Andrej Duzda och sa att det inte finns några indikationer på att missilexplosionen i Polen som dödade två personer var en "avsiktlig attack". Han beskrev det som mest troligt en "olycklig olycka", vilket AP rapporterar.

Kort efter explosionen talade Ulf Kristersson (M), Sveriges statsminister, med president Volodomyr Zelenskyj för att informera om Sveriges kommande biståndspaket.

– Då hade det här precis inträffat och han undersökte samma sak. En otroligt allvarlig signal men inga förhastade slutsatser innan vi vet vad som har hänt. Senare idag kommer Nato diskutera saken och i bästa fall vet vi då vad som har inträffat, säger Ulf Kristersson på en pressträff på onsdagsmorgonen.

Under tisdagskvällen rapporterade flera polska medier att en eller två raketer hade exploderat på ett fält i den polska staden Przewodow nära den ukrainska gränsen norr om Lviv.

En källa från den amerikanska underrättelsetjänsten sade enligt AP att ryska missiler landat i Natomedlemslandet och dödat två personer. Uppgifterna bekräftas senare av Polens utrikesdepartement, som i ett uttalande också säger att man kallat upp Rysslands ambassadör för en ”omedelbar, detaljerad förklaring.”

Tidigare under kvällen hade den polska regeringen kallat till ett krismöte.

Polens nationella säkerhetschef Jacek Siewiera har meddelat att den militära säkerheten i hela landet höjs och att man utreder Natos artikel nummer 4. Den innebär att medlemsländerna begär konsultation av Nato:s Nordiska råd. Konsultationen kan gälla ett lands territoriala integritet, politisk självständighet eller rikets säkerhet.

ANNONS

– Det faktum att Polen överväger att begära paragraf 4-konsultation understryker det allvar som både Polen och andra ser på detta, säger Ulf Kristersson.

– Samtidig tror jag att det är viktigt att understryka att vi vet för lite om vad som har hänt. Alla vill nu veta vad som hänt innan man drar några slutsatser.

Ryssland nekar all form av inblandning.

”Uttalandena från polska medier och tjänstemän om de påstådda "ryska" missilerna i området kring bosättningen Przewoduv är en avsiktlig provokation för att få situationen att eskalera”, säger ryska tjänstemän enligt Telegram.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki blixtinkallade till krismöte med anledning av explosionen.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki blixtinkallade till krismöte med anledning av explosionen. Bild: Geert Vanden Wijngaert

Försvarsmakten: ”Följer händelserna”

Viktor Orbáns presstalesperson, Zoltan Kovacs, twittrade under tisdagskvällen att även Ungern kallar till ett krismöte med landets försvarsråd. Bakgrunden till mötet uppges vara stoppet i oljeöverföringen genom Druzhba-rörledningen och missilen som träffat territoriet i Polen.

Enligt Therese Fagerstedt, pressekreterare vid svenska Försvarsmakten, är Sveriges militär medvetet om händelsen.

– Det jag kan säga är att Försvarsmakten följer händelserna och utvecklingen i Polen mycket noga, säger Fagerstedt och fortsätter:

Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten.
Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten. Bild: Försvarsmakten

– Vi har inte vidtagit några ytterligare åtgärder i nuläget, men vi har en god lägesbild över det svenska närområdet och vi ser ingen rörelse som oroar. Precis som alltid är vi dock beredda på alla typer av utvecklingar.

ANNONS

Har ni inlett en dialog med andra länder?

– Det vill jag inte gå in på i nuläget, men vad jag kan säga är att vi har en väldigt bra dialog med våra partnernationer generellt.

Pentagon: ”Vill i nuläget inte spekulera”

Det amerikanska försvarsdepartementets talesperson Patrick Ryder säger på en presskonferens att USA:s militär är medvetet om explosionsrapporterna i Polen, men att man ännu inte har egen information att delge.

– Vi tittar på rapporterna men jag vill i nuläget inte spekulera eller prata om hypotetiska scenarier, säger Ryder.

På en reporterfråga om huruvida händelsen – om det skulle röra sig om ryska raketer – är nog för att utlösa ett militärt svar av Nato återupprepar Ryder USA:s löfte om att hjälpa varje medlemsstat vid ett anfall.

– När det kommer till artikel 5 har vi varit kristallklara om att försvara varje tum av Natoterritorium.

Under tisdagen har runt 100 raketer avfyrats mot olika städer i Ukraina i ett massanfall. Bland annat huvudstaden Kiev har drabbats av omfattande strömavbrott.

Det är bostadshus som attackerats men framför allt har attackerna varit riktade mot landets infrastruktur, gick Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ut och sa tidigare under tisdagen.

Zelenskyj uttrycker kondoleanser

Ukrainas president Zelenskyj har även han uttalat sig om explosionerna i Polen. I ett av sina dagliga tal säger han bland annat att Rysslands ”terror inte är begränsat till våra (Ukrainas) nationella gränser.”

ANNONS

– I dag träffade ryska missiler Polen, vårt vänliga grannlands territorium. Människor dog. Vänligen ta emot kondoleanserna från alla ukrainska bröder.

Han fortsätter med att hävda att det bara varit en ”tidsfråga” innan kriget i Ukraina skulle spilla över gränserna, och säger att ”terroristen måste sättas på plats.”

– Att träffa Natoländer med robotar... Det här är en rysk attack på den kollektiva säkerheten. Det här är en betydande eskalering. Åtgärder behövs, sade Zelenskyj.

LÄS MER:Svenska säkerhetsexperterna om explosionerna i Polen

LÄS MER:Roboten slog ner i bostadshuset: ”Plågar oss”

ANNONS