Ett så kallat transitläger i ungerska Roszke som nu ska stängas. Arkivbild.
Ett så kallat transitläger i ungerska Roszke som nu ska stängas. Arkivbild. Bild: Pablo Gorondi/AP/TT

Ungern stänger transitläger vid gränsen

ANNONS

Ungern kommer att stänga så kallade transitläger för asylsökande och migranter som upprättats vid landets gränser, meddelar regeringen.

Beskedet kommer efter ett beslut från EU-domstolen om att människor inte får kvarhållas i lägren utan att deras fall utreds var för sig, och inte längre än i fyra veckor.

– Transitzonen var en lösning som skyddade Ungerns gränser, och EU-domstolens beslut i fallet var olyckligt, säger premiärministerns stabschef Gergely Gulyás.

– Eftersom Ungern är skyldigt att följa domen kan landet inte göra annat än att eliminera transitzonerna.

Han uppger att 280 personer kommer att föras från lägret till asylläger, men han går inte närmare in på hur länge de kommer att bli kvar där.

ANNONS

Människorättsorganisationer har bedömt Ungerns två så kallade transitläger, där människor bor i containrar bakom taggtrådsstängsel längs gränsen mot Serbien, som omänskliga.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS