Ultraliberalen Milei blir Argentinas näste president

Han har förespråkat organhandel för fattiga, kallat påven ond och viftat med motorsåg under kampanjmöten.
Nu ska Javier Milei, som närmast kan beskrivas som ultraliberal, bli Argentinas näste president.
– I dag börjar återuppbyggnaden av Argentina, säger han i sitt segertal.

ANNONS
|

Det blev aldrig någon riktig rysare i den andra omgången av det argentinska valet.

Vid 01.45-tiden i natt, svensk tid, och med 98 procent av rösterna räknade ledde Javier Milei med 55,73 procent mot konkurrenten Sergio Massas 44,26, enligt den argentinska tidningen Clarín.

Massa och hans parti Unión por la patria erkände sig själva besegrade kort efter det.

– Resultatet är inte det vi hade hoppats på och jag har pratat med Javier Milei för att gratulera honom och lyckönska honom. Han är den som en majoritet av väljarna har valt till president för de kommande fyra åren, sade Sergio Massa.

ANNONS

I sitt segertal riktade sig Javier Milei specifikt till de han kallar "bra argentinare".

– I dag börjar återuppbyggnaden av Argentina, sade han enligt Clarín.

– I dag är början på slutet för Argentinas nedgång. I dag vänder vi blad. I dag markerar slutet för den utarmande, allomfattande staten, fortsatte han.

Viftade med motorsåg

Argentina gick till val i en tid då inflationen skenat, fattigdomen ökat och viljan för förändring varit stor.

Ultraliberalen och självuttalade anarkokapitalisten Javier Milei, som med motorsåg i hand sagt att han vill kapa de offentliga utgifterna, ”spränga” den argentinska centralbanken och som förespråkat organhandel som en väg ut ur fattigdom, har på så sätt lockat väljare med löften om reformer och ett stopp för det politiska etablissemanget.

– Jag hoppas att Milei vinner, sade den 50-årige taxichauffören Daniel Ayala inför valet, enligt TT. Han tillade att han var "trött på korruptionen" hos den styrande peronistkoalitionen.

Hans kontroversiella utspel har dock inte alltid gått hem hos väljarna, som när han kallade påven en ”äcklig vänsteranhängare” som ”alltid står på ondskans sida”.

Sergio Massa gick i sin tur till val som landets ekonomiminister. Massa har hyllats för att ha lyckats omförhandla återbetalningen av ett mångmiljardlån från Internationella valutafonden, men klandras också för den ökade fattigdom och för att han inte lyckats hejda den rusande inflationen, enligt TT.

ANNONS

”Vi har inget att förlora”

Inför valet uttryckte många argentinare att det snarare handlade om att välja den kandidat som var minst dålig, hellre än någon man faktiskt tror på.

– Vi har inget att förlora. Vi har haft samma sorts regering i så många år, och saker blir bara sämre, sade en 36-årig egenföretagare till Washington Post inför söndagens val.

– Ingen av de två kandidaterna har några bra förslag. Jag röstade för den som kommer att göra minst skada i landet, som befinner sig i en komplicerad situation, konstaterade den 25-åriga sjuksköterskan Laura Coleman enligt TT.

USA – och Trump – gratulerar Milei

USA gratulerar segraren i presidentvalet i Argentina, ultraliberalen, populisten och högerpolitikern Javier Milei.

Utrikesminister Antony Blinken säger i ett uttalande att han ser positivt på det stora valdeltagandet och att valet gick lugnt och demokratiskt till. Folket har gjort sin röst hörd, enligt Blinken.

USA:s expresident Donald Trump finns också bland gratulanterna och meddelar på sin egen plattform i sociala medier att han är mycket stolt över Milei och att denne kommer att "make Argentina great again"

Fakta: Javier Milei

Ultraliberalen Javier Milei, 53, har blivit omskriven världen över för sina kontroversiella uttalanden, som att förorda laglig försäljning av mänskliga organ och införa amerikanska dollar som ny valuta i Argentina. På kampanjmöten har han ofta hållit upp en motorsåg som ska symbolisera den kraftiga minskningen av statliga utgifter.

I den första valomgången kom han tvåa med knappt 30 procent av rösterna.

Nationellt känd blev Milei när han började dyka upp som ekonomisk kommentator i tv, där han bråkade med andra inbjudna om vad som är rätt väg för det krisdrabbade Argentina. Han jämförs ofta med USA:s tidigare president Donald Trump.

2021 blev han invald i den argentinska kongressen med sitt nybildade parti La libertad avanza.

(TT)

Fakta: Argentina

Argentina är stort som Västeuropa och har omkring 45 miljoner invånare. Drygt nio av tio argentinare bor i städer och en tredjedel i och kring huvudstaden Buenos Aires. I övrigt är landet relativt glest befolkat.

Landet har stora naturtillgångar. Förutom bördig jord finns olja, naturgas, koppar, guld och uran samt en rad andra mineraler. Jordbruket och livsmedelsindustrin är viktiga för ekonomin och svarar för en stor del av exportinkomsterna.

Politiskt har Argentina formats av såväl militärdiktaturer som av den populistiska ideologi som kallas peronism efter landsfadern Juan Perón.

Källa UI/Landguiden (TT)

ANNONS