Ukrainska soldaternas svar till ryska fartyget: ”Knu**a dig själv!”

De 13 ukrainska soldaterna stationerade på ön Zmiinyi Island i södra Ukraina uppmanades av ett ryskt stridsfartyg att ge upp. Nu sprids de ukrainska soldaternas svar i sociala medier.
– Ryska stridsfartyget, gå och knu**a dig själv! ropar en av dem kort innan de skjuts.

ANNONS
|

Händelsen utspelade sig under gårdagen.

Tretton ukrainska soldater var då stationerade på den lilla klippön Zmiinyi Island i Svarta havet, på engelska ”Snake Island”, söder om Ukrainas fastland. I en ljudinspelning, som Ukrainas inrikesministerium bekräftat är äkta, hörs ett ryskt stridsfartyg anropa soldaterna på ön.

– Detta är ett militärt krigsfartyg. Det här är ett ryskt militärt krigsfartyg. Jag föreslår att ni lägger ner er vapen och kapitulerar för att undvika blodsutgjutelse och onödiga offer. Annars kommer ni att bombas, säger den ryske officeren enligt CNN:s översättning av ljudinspelningen.

En ukrainsk soldat ropar då tillbaka:

– Ryska stridsfartyget, gå och knu**a dig själv!

ANNONS

Det är de sista kända orden från soldaten på ön.

I ett annat videoklipp som uppges vara från samma ö, från en livesändning gjord av en annan ukrainsk soldat, syns hur de kort därefter beskjuts.

Enligt Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj ska alla tretton soldater som försvarade Zmiinyi Island ha dödats i de ryska beskjutningarna.

– Alla gränsvakter dog heroiskt men gav inte upp. De kommer att tilldelas titeln Ukrainas hjälte postumt, meddelade Volodomyr Zelenskyj under dagen, enligt CNN.

I efterhand har det dock kommit motstridiga uppgifter från andra ukrainska myndigheter om att soldater på ön kan ha överlevt beskjutningen. Detta är än så länge obekräftat.

Fotnot

Denna text har uppdaterats efter första publiceringen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS