176 personer miste livet när Boeingplanet störtade kort efter att det lyft från Teherans internationella flygplats under onsdagsmorgonen.
176 personer miste livet när Boeingplanet störtade kort efter att det lyft från Teherans internationella flygplats under onsdagsmorgonen. Bild: Ebrahim Noroozi

Ukraina utreder om missil kan ha orsakat flygkraschen

Ukraina utreder tillsammans med Iran flera tänkbara anledningar till flygkraschen utanför Teherans internationella flygplats då 176 personer miste livet under onsdagen.
– Det inkluderar teorin om att planet träffades av en luftvärnsrobot, uppger Oleksiy Danilov som leder Ukrainas säkerhetsråd i ett uttalande. Under torsdagen har också Ukrainas president Volodymyr Zelensky erbjudit Sverige att delta i utredningen.

ANNONS
|

Oleksiy Danilov uttalande publicerades på Facebook under torsdagsförmiddagen och i det uppger chefen för Ukrainas säkerhetsråd att ett möte med representanter från både Ukraina och Iran skulle hållas under torsdagen för att studera flera olika tänkbara anledningar till flygkraschen.

"Det inkluderar teorin om att planet träffades av en luftvärnsrobot", skriver Danilov.

LÄS MER:Iran vägrar lämna ut svarta lådorna

Planet, ett Boeing 737, flögs av Ukrainas nationella flygbolag Ukraine international Airlines, och bland de 176 dödsoffren fanns elva ukrainska medborgare, varav nio av dem var besättningsmän.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky uppges i ett telefonsamtal till Stefan Löfven ha erbjudit Sverige att delta i utredningsarbetet efter flygkraschen i Iran.
Ukrainas president Volodymyr Zelensky uppges i ett telefonsamtal till Stefan Löfven ha erbjudit Sverige att delta i utredningsarbetet efter flygkraschen i Iran. Bild: Seth Wenig

I kraschen omkom minst tio svenska medborgare och under torsdagseftermiddagen erbjöd Ukrainas president Volodymyr Zelensky, enligt CNN, Sverige att delta i haverikommissionens arbete.

ANNONS

Enligt CNN ska erbjudandet framförts i ett telefonsamtal från den ukrainske presidenten till Sveriges statsminister Stefan Löfven. I samtalet ska Volodymyr Zelensky också ha uttryckt sina kondoleanser till de omkomna svenskarnas anhöriga.

Drog tillbaka första version

Bara timmarna efter den katastrofala olyckan, uppgav den ukrainska ambassaden i Teheran att de preliminära uppgifterna antydde att planet störtade till följd av ett tekniskt problem som ledde till ett motorhaveri. Uttalandet togs senare under dagen tillbaka och ifrågasattes bland annat av flygexperten Hans Kjäll.

– Det är väl tidigt att slå fast det. Det är också märkligt att planet skulle hunnit stiga till den höjd som uppges efter bara två minuter, sa Hans Kjäll till GP.

LÄS MER:Flygexperten: ”Flygplanstypen beprövad – tidigt att slå fast teknikproblem”

I ett senare uttalande från den ukrainska ambassaden skrev man att tidigare uttalanden inte längre var "officiella".

"Informationen om orsaken till flygplanskraschen kommer klargöras genom haverikommissionen. Uttalanden om anledningen till kraschen före kommissionens beslut är inte officiella".

LÄS MER:Flyghaveriet i en konfliktzon väcker frågor och farhågor

Under en presskonferens som hölls i Kiev under onsdagsförmiddagen meddelade Ukrainas premiärminister Oleksiy Honcharuk enligt CNN senare att det var för tidigt att uttala sig om varför planet kraschade.

"Alla versioner före den officiella slutsatsen är bara manipulation", svarade premiärministern då på en direkt fråga om planet kunde ha träffats av en missil.

ANNONS

LÄS MER:Gymnasieelev från Orust dog i flygkraschen

ANNONS