Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Angela Merkels anländer till söndagens samtal i Berlin.

Tyska sonderingssamtal fortsätter

I Tyskland fortsätter diskussionerna om ett framtida regeringssamarbete mellan förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater och partiets påtänkta koalitionspartner. De gröna varnar för ett sammanbrott i samtalen – något som skulle kunna leda till ett nyval.

Vid lunchtid möts delegationerna från den kristdemokratiska unionen, liberala FDP och De gröna i Berlin för att försöka lösa upp de svåra politiska knutar som återstår för att formella koalitionsförhandlingar ska kunna komma till stånd.

På söndagen träffades toppolitiker från de så kallade Jamaicapartierna – efter färgerna i jamaicanska flaggan – för en samtalsrunda i en mindre krets. Från kristdemokrater och liberaler hörs försiktigt optimistiska tongångar, medan De gröna är missnöjda eftersom de inte anser sig få tillräckligt med genomslag för sin politik.

Redan på torsdag ska samtalen enligt plan vara avslutade och varje parti ska därefter ta ställning till om man vill gå in i regelrätta koalitionsförhandlingar.

- Kanslern misstar sig om hon tror att hon kan överrumpla oss gröna genom tidspress, säger De grönas gruppledare Anton Hofreiter till Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Om samtalen havererar väntar sannolikt nyval, eftersom Socialdemokraterna sagt nej till en fortsatt stor koalition med Merkels kristdemokrater.