Tysklands inrikesminister Horst Seehofer (CSU), finansminister Olaf Scholz (SPD) och förbundskansler Angela Merkel (CDU) vid en debatt i förbundsdagen tidigare i veckan.

Tyska regeringspartier eniga om asylpolitiken

De tyska regeringspartierna CDU och CSU har med socialdemokratiska SPD slutit en överenskommelse om asylpolitiken. I stället för särskilda transitcenter för migranterna kommer ärendena att skötas på polisstationer.

Den tyske inrikesministern Horst Seehofer, som också är ordförande för bayerska CSU, säger att han är nöjd med överenskommelsen. Det är också han som enligt Der Spiegel säger att transitprocessen av asylsökande kommer att skötas på ordinarie polisstationer.

Tidigare har det varit tal om transitcenter vid gränsen till Österrike, något som SPD motsatt sig.

Partierna är också eniga om att processen för att sända tillbaka asylsökande som redan registrerats i ett annat EU-land ska skyndas på. Men det kommer inte att bli några ensidiga åtgärder från Tysklands sida, uppger SPD:s ordförande Andrea Nahler enligt Reuters.

Träffade Orbán

Under torsdagen tog Merkel emot Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som kanske mer än någon annan EU-ledare positionerat sig mot den tyska kanslerns linje i migrationsfrågan.

- Vi får aldrig glömma att det är människor vi pratar om. Det är människor som kommer hit, och det hänger ihop med Europas grundläggande budskap om mänsklighet, sade Merkel vid en presskonferens tillsammans med den ungerske ledaren.

Känner sig sårad

Orbán kontrade med att han känner sig sårad av Tysklands anklagelser om bristande solidaritet.

- Vi måste vara mänskliga utan att skapa incitament att komma hit, och enda sättet vi vet att vi kan göra det på är genom att stänga gränserna och ge hjälpen där (i hemländerna), i stället för att släppa in folk som för med sig problem, sade han.