Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel under en presskonferens i Berlin i onsdags.

Tyska ödesval – början på slutet för Merkel?

Efter en sommar utan vila står Angela Merkel inför en höststorm när Bayern och Hessen går till delstatsval, där hennes allierade väntas åka på storförluster. Allt fler talar om att förbundskanslern har börjat sjunga på sista versen vid makten i Tyskland.

Inrikesminister Horst Seehofers taktik har misslyckats. Hans konservativa bayerska parti CSU, systerparti till Merkels CDU, blöder väljare åt alla håll inför delstatsvalet på söndag.

Sommarens öppna strid med förbundskanslern om migrationspolitiken verkar bara ha rivit upp såren ytterligare. I stället för att locka tillbaka väljare från främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD) har högersvängen fått mittenorienterade bayrare att fly till De gröna (Bündnis 90/Die Grünen). CSU ser ut att få högst 35 procent – katastrofsiffror för ett parti som i decennier har styrt förbundslandet Bayern med egen majoritet.

- Söndagen kommer att bli en chock. Ett så dramatiskt tapp för ett av partierna i Merkels regering skulle förstås också få en effekt på hennes ställning, säger Thomas Sommerer, Tysklandskännare och docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Svår period

Förbundskanslern har haft en skakig tid sedan valet i september i fjol, då hennes kristdemokratiska parti gick kraftigt bakåt. En främlingsfientlig våg i flyktingkrisens spår bar samtidigt AFD in i förbundsdagen för första gången. Först efter ett halvår lyckades Merkel sy ihop en skör koalitionsregering med socialdemokratiska SPD och CSU.

Men just som hon andats ut fick hon regeringskollegan Seehofer emot sig. Hans ultimatum om att börja direktavvisa vissa asylsökande vid tyska gränser – och ett bråk om den omstridde chefen för Tysklands underrättelsetjänst, Hans-Georg Maassen – var nära att spräcka koalitionen. Det väntande nederlaget för CSU i Bayern kan innebära att Seehofer petas från partiledarposten och kanske även som inrikesminister.

- Det är oklart vem som i så fall ska fylla Seehofers plats. Det kan bli någon minst lika radikal, vilket skulle göra det lika svårt eller ännu svårare för Merkel, säger Sommerer.

Möjligt uppror

Som om det inte vore nog åkte Merkel på ett oväntat bakslag i slutet av september, då hennes nära förtrogne Volker Kauder sparkades som gruppledare i parlamentet. Den interna omröstningen vanns i stället av den relativt okände Ralph Brinkhaus.

- Volke Kauder var Merkels högra hand. Så det var en stor överraskning och ett enormt nederlag, som fått det att ryktas om ett möjligt internt partiuppror mot Merkel, säger Sommerer.

Förbundskanslern måste samtidigt förbereda sig på en smäll i förbundslandsvalet i Hessen om två veckor, där hennes eget CDU väntas backa stort. Det ser även SPD ut att göra – vilket skulle ge rebeller inom partiet ytterligare argument för att man skulle klara sig bättre genom att lämna Merkels regering och gå i opposition.

"Ödesmånad"

De många orosmolnen för Merkel och CDU/CSU har fått allt fler i de egna leden att öppet uttrycka missnöje. En förändring av Merkels politik är nödvändig, säger den inflytelserika parlamentsledamoten Norbert Röttgen till tidningen Der Spiegel.

I december sätts Merkels ställning i CDU på prov, då partiet håller kongress och röstar om huruvida kanslern – som styrt Tyskland sedan 2005 – ska få sitta kvar på partiledarposten.

- En djup kris kan å ena sidan ge argument för status quo, eftersom ett ledarbyte anses vara riskabelt. Men med två nya smällar för Merkel i delstatsvalen kan december visa sig bli en ödesmånad för henne, säger Sommerer.