Syriens president Bashar al-Assad och hans regim förnekar alla anklagelser om krigsbrott och brott mot mänskligheten. Arkivbild.
Syriens president Bashar al-Assad och hans regim förnekar alla anklagelser om krigsbrott och brott mot mänskligheten. Arkivbild. Bild: Al-Manar TV/AP/TT

Tysk rätt prövar syriska regimens krigsbrott

ANNONS

Nu inleds den första rättegången mot före detta medlemmar av den syriska säkerhetstjänsten som åtalats för brott mot mänskligheten. Domstolsprövningen i Koblenz i Tyskland mot två män som misstänks för bland annat mord, tortyr och sexuellt våld i syriska fängelser inleds på torsdagen.

– Den här rättegången kommer att sätta stopp för straffriheten för brottslingar i Syrien, från regimens ledning och hela vägen nedåt, säger människorättsadvokaten Anwar al-Bunni.

En av männen, som kom till Tyskland 2014, är åtalad för bland annat 58 mord i ett fängelse i Damaskus där minst 4 000 oppositionella aktivister torterats mellan 2011 och 2012, enligt åklagarna.

ANNONS

Den andre mannen, som kom till Tyskland 2018, är åtalad för delaktighet i tortyr av minst 30 gripna aktivister.

Människorättsaktivister och överlevande hoppas att processen ska följas av liknande rättegångar i andra europeiska länder.

ANNONS