EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Cyperns president Nicos Anastasiades.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Cyperns president Nicos Anastasiades. Bild: Katia Christodoulou/AP/TT

Tvåstatslösning på Cypern uteslutet för EU

ANNONS

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade på torsdagen att Bryssel aldrig kommer att acceptera en tvåstatslösning för Cypern, något som Turkiet nämner som ett villkor för att återuppta FN-stödda fredsförhandlingar om den delade ön.

– Jag vill upprepa att vi aldrig någonsin kommer att acceptera en tvåstatslösning. Vi står fast vi det och är eniga, och det här är vad Cypern kan vänta sig, sade von der Leyen till journalister när hon besökte ön.

Cypern har varit delat sedan 1974 då Turkiet ockuperade den norra delen efter en grekiskstödd militärkupp på ön. Sedan dess har ön varit kluven i en grekcypriotisk sydlig del och en turkcypriotisk del i norr. Den turkcypriotiska delen är endast erkänd av Turkiet. Cypern har varit medlem i EU sedan 2004.

ANNONS

I april misslyckades ett FN-möte i Genève med att få de cypriotiska ledarna att återuppta förhandlingarna om ön, som strandade 2017.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS