Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Turkiska maffiabossens Youtube-kanal drar miljonpublik

Den turkiska gängledaren Sedat Pekers nystartade regimkritiska Youtube-kanal har på kort tid fått höga tittarsiffror i hemlandet, rapporterar Reuters.

Den turkiska gängledaren Sedat Peker har under den senaste månaden publicerat flera videor på sociala medier i vilka han anklagar regeringen för korruption, mord, våldtäkter och drogförsäljning, enligt the Guardian.

Sedat Peker påstår bland annat att inrikesministern Suleyman Soylu ska ha hjälpt honom att fly från Turkiet i samband med att han skulle arresteras under förra året, anklagelser som inrikesministern själv avvisar.

Mer än 56 miljoner streams

De regimkritiska videorna har på kort tid fått miljonpublik i Turkiet, och en av anledningarna tros vara att de lyckats kringgå de traditionella medierna som i stor utsträckning kontrolleras av staten.

Enligt Reuters har de hittills sju publicerade videorna sammanlagt setts mer än 56 miljoner gånger på YouTube, och efter maffiabossens uttalanden har flera oppositionspolitiker begärt Suleyman Soylus avgång.

Men Suleyman Soylu, som anmält maffiabossen, menar att han har blivit måltavla för anklagelserna på grund av sin strid mot organiserad brottslighet i landet.

Sedat Peker har tidigare dömts till ett flertal långa fängelsestraff i Turkiet, bland annat för att ha ”inrättat en kriminell organisation”. Sedan 2020 lever han i exil efter att turkiska myndigheter påbörjat en ny undersökning av hans nätverk och genomfört en razzia i hans hem i Istanbul.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.