Turkiet kräver utlämning av 33 personer

Turkiet kräver att 33 personer från Sverige och Finland utlämnas, skriver nyhetsbyrån AFP. Enligt landets justitieminister ligger det inom ramen för ländernas överenskommelse som nåddes under tisdagen.
– De kraven kommer vi naturligtvis processa på de sätt som vi alltid gör. Vi utlämnar aldrig någon som är svensk medborgare, säger Magdalena Andersson om kraven rapporterar SVT.

ANNONS
|

Under tisdagskvällen nådde Sverige och Finland ett avtal med Turkiet angående Nato-frågan. Länderna tecknade ett så kallat memorandum som innebär att Turkiet inte kommer att blockera Sveriges och Finlands Nato-ansökningar.

Kort efter beskedet höll ländernas ledare en presskonferens där de skakade hand.

Under onsdagen kommer nyhetsbyrån AFP med uppgifter om att Turkiet nu kräver att 33 personer utlämnas från Sverige och Finland.

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Anadolu Ajansi handlar det om 21 svenskar och 12 finländare. De ska ha kopplingar till organisationerna FETO och PKK.

”inom ramverket för överenskommelsen”

Begäran om utlämningarna ligger enligt den turkiska justitieministern inom ramen för det avtal som tecknats, rapporterar AFP.

ANNONS

– Vi söker utlämning av terrorister från de berörda länderna enligt ramverket från den nya överenskommelsen, säger Turkiets justitieminister Bekir Bozdag till tv-kanalen NTV under onsdagen.

När statsminister Magdalena Andersson mötte pressen i Madrid under onsdagen fick hon frågan om de 33 namnen. Hon svarade då enligt SVT att hon inte visste om listan kommit in än. När den kommit in ska den hanteras i enighet med svensk lag.

– De kraven kommer vi naturligtvis processa på de sätt som vi alltid gör. Vi utlämnar aldrig någon som är svensk medborgare.

Det är ännu oklart om det är nya namn på listan, eller om den består av samma personer som landet tidigare begärt utlämning av.

De krav som Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan tidigare uttryckt handlar bland annat om synen på vissa kurdiska organisationer.

LÄS MER:Sverige har nått avtal med Turkiet

LÄS MER:Dokumentet som fick Turkiet att släppa vetot

LÄS MER:Sverige måste stå emot ett första anfall själv

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS