Turismen har rasat i Paris – nu kommer bokningarna igen

Paris förlorade över 150 miljarder kronor i turistintäkter under 2020.
– Turistnäringen ligger i ruiner, säger Parisguiden Leif Karlsson som jobbat noll dagar i år. Kollegan Birgitta Guit Montella ser dock med optimism på framtiden.
– Turismen kommer att explodera igen, tror hon bergsäkert.

ANNONS
|

Paris är en av världens mest besökta städer. Under 2019 kom 38 miljoner turister till metropolen, enligt Paris turist- och kongressbyrå.

På grund av coronakrisen sjönk antalet besökare drastiskt med flera miljoner förra året. Paris tappade därmed över 150 miljarder kronor i uteblivna turistintäkter, visar turistorganisationen Comité régional du tourismes färska undersökning.

Det är en rekordstor nedgång.

Främst är det turister från Sverige och andra länder som inte dykt upp.

– Siffrorna är katastrofala. Guideverksamheten ligger i ruiner, säger 61-årige Leif Karlsson, auktoriserad turistguide i Paris sedan början av 1990-talet.

När Leif Karlsson och Birgitta Guit Montella guidar turister i Paris, bär de guidekortet runt halsen. Det är det officiella beviset på att de är auktoriserade guider.
När Leif Karlsson och Birgitta Guit Montella guidar turister i Paris, bär de guidekortet runt halsen. Det är det officiella beviset på att de är auktoriserade guider. Bild: Johan Tollgerdt

Inkomsten har även sjunkit oroväckande för researrangörer, resebolag, hotell, restauranger och andra liknande verksamheter.

ANNONS

LÄS MER:Vinodlarnas drag för att överleva coronapandemin

Lämnade Göteborg för Paris

Även om man på Comité régional du tourisme ser med optimism på framtiden samt motarbetar pessimistiska framtidsprognoser, vet ännu ingen hur stort tappet blir i år.

– Jag har jobbat noll dagar hittills i år, förklarar Leif när vi träffas framför Notre-Dame katedralen i hjärtat av Paris.

Han gjorde sin sista guidning i mars för ett år sedan. Då tog han med amerikanska turister till det pittoreska kvarteret på Montmartrekullen.

Leif Karlsson föddes i Borås men bodde i Göteborg innan flytten till Paris. Han älskar att visa turisterna katedralen Notre-Dame, museet Louvren, monumentet Eiffeltornet eller slottet Versailles i förorten.

Som de flesta turistguider har han ingen anställningssäkerhet. Leifs a-kassa upphör nu i maj. Därefter är läget osäkert. Andra Parisguider har redan blivit utförsäkrade.

– Flera bekanta har tvingats ta jobb på skattemyndigheten eller bli lärare. Vi guider är ett härdat släkte, säger 54-åriga skånska Birgitta Guit Montella, chef för tjugosju stycken skandinaviska guider i organisationen Apgils.

Att arbeta som guide i Paris

För att bli auktoriserad lokalguide är den vanligaste vägen att ha två års universitetsstudier i bagaget och därefter en ettårig påbyggnadskurs för guider, med studier i historia, konsthistoria, fransk litteratur och utländska språk. Efter examen tilldelas guiden ett diplom.

Museer och restauranger väntas öppna i maj

Guiderna i Paris har stött på flera svårigheter under de senaste åren. Finanskriser, terrorism eller strejker har legat till grund för många avbokningar.

– Till det kan läggas att Paris stad, liksom andra europeiska metropoler, skär ned på bil- och busstrafiken på boulevarderna. Det gör det inte enklare för oss i turistbranschen, säger Leif.

ANNONS

Paris är en metropol av otaliga monument. Båda svenska guiderna tillbringar nu sin lediga tid med att förkovra sig i historiken.

President Emmanuel Macron siktar på att öppna museerna den 15 maj. Förhoppningen är att kaféer och restauranger ska öppna sina terrasser i samma veva.

– Det inger hopp, säger Leif och Birgitta och ler.

LÄS MER:Restriktionerna lättas upp – nu får de äta på jobbet igen

Tror på en stark nystart

Men kommer verkligen massvis av turister strömma till Paris i samma utsträckning som förr?

Guiderna är övertygade om att nystarten kommer att bli jättestark.

– Jag har redan många bokningar både från amerikanare och skandinaver. Jag tror turismen kommer att explodera framöver, säger Birgitta med ett skratt.

Leif hoppas på bokningar innan sommaren. Birgitta tror i sin tur att det stora startskottet sker till hösten

– Allt beror på hur bra vaccinen mot covid-19 kommer att verka. Men det känns att massor av turister är ressugna, säger hon.

På Comité régional du tourisme tror man att antalet turister i Paris redan under 2022 kommer att motsvara den positiva statistiken från 2019.

– Den ekonomiska aktiviteten har en extraordinär återhämtningskapacitet. För varje nedlagt hotell öppnas ett nytt, säger dess chef Jean-François Rial till Bfm tv.

Turism i Paris

Paris har tappat 75 % av den i internationella turismen. Nästan 60 % av den franska turismen. Muséet Louvren tappade 75 % av besökarna förra året. Totalt rör det sig om 140 stängda dagar på metropolens museer.

LÄS MER:Unga studenter har inte råd med mat – tvingas köa för gratis matkasse

Långt kvar tills Notre-Dame kan stå färdig

Men de turister som snart hoppas få besöka Notre-Dame katedralen kan bli besvikna.

ANNONS

Emmanuel Macron har visserligen lovat att den ska restaureras i rasande fart för att stå färdig till Sommar-OS i Paris år 2024. Det bankas ideligen och lyftkranen rör sig oavbrutet över katedralen.

– Även om myndigheterna lägger ned mycket kraft verkar presidentens planer för optimistiska, tror Birgitta.

LÄS MER:Se bilderna från storbranden i Notre-Dame

LÄS MER:Här är de historiska bilderna på Notre-Dame

Flera arkitekter och historiska specialister tror inte heller att katedralen står klar redan om tre år. Flera uppskattar restaureringen till minst ett decennium.

– Nu i påskveckan känns det speciellt att stå här. Vid samma högtid för två år sedan brann katedralen, påminner Birgitta om.

Vid Notre-Dame katedralen i Paris pågår en intensiv restaurering.
Vid Notre-Dame katedralen i Paris pågår en intensiv restaurering. Bild: Johan Tollgerdt

Notre-Dame Katedralen är förresten både Leif Karlssons och kollegan Birgitta Guit Montellas favoritmonument.

– Det var en stor grej även om man är troende eller inte. Det är en ikonisk byggnad för de flesta människor på vår jord.

Branden vid Notre-Dame

Paris åklagare har efter flera månaders utredning visat att branden vid Notre-Dame katedralen antingen orsakades av en en elektrisk kortslutning eller en dåligt släckt cigarett.

ANNONS