Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/7
ANNONS ▼

Trump har beordrat Mexikomuren

USA:s president Donald Trump har börjat uppfylla sitt kanske främsta kampanjlöfte: Tuffare tag mot invandringen. Trump har bland annat beslutat om att den omstridda gränsmuren mot Mexiko ska börja byggas.

Donald Trump första vecka som president fortsatte med att han tog två presidentbeslut under onsdagen. Ett av dem var att bygga en mur längs den 3 200 kilometer långa gränsen mot Mexiko.
Trump säger i en intervju med ABC News att planeringen för muren inleds omedelbart. Han säger vidare att själva bygget ska inledas så fort som möjligt, kanske redan inom några månader.
Beslutet togs veckan innan Mexikos president Enrique Peña Nieto, som Trump lovat ska få stå för notan för muren, besöker USA. Experter har uppskattat kostnaden för bygget till runt 200 miljarder kronor, skriver The Washington Post.

Läs även: Donald Trumps första vecka på jobbet

Vill ha interneringsplatser

Större interneringsutrymmen ska också skapas vid gränsen mot Mexiko, enligt Vita huset.
Det har talats om att Trump planerar öka antalet tull- och gränstjänstemän med 5 000 samt tredubbla antalet gränsvakter, enligt amerikanska medier.
Trump beslutade också att införa ekonomiska sanktioner, i form av minskade federala anslag, mot de städer som hyser många immigranter utan tillstånd att vistas i USA.

Kallat mexikaner våldtäktsmän

Under valrörelsen sade Trump gång på gång att olaglig invandring är ett hot mot USA:s säkerhet. Han kallade mexikaner för "knarksmugglare, brottslingar och våldtäktsmän".
Tidningen The Washington Post skriver dock att man i Vita huset in i det sista resonerar kring hur långt man ska gå i vissa frågor. En het potatis är programmet Daca som infördes 2012 och som ger papperslösa som kom till USA som barn ett visst skydd från deportering.

Fler begränsningar väntas

I sitt installationstal lovade den populistiska republikanen att utrota det han kallar "radikal islamisk terrorism". Trump har också hävdat att han ska införa ett inreseförbud för muslimer, vilket väckt ett ramaskri
Under de närmaste dagarna väntas Trump ta ytterligare steg för att begränsa immigrationen. Ett presidentbeslut uppges sätta tillfälligt stopp för utfärdandet av visum till människor från Syrien, Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen.
Enligt nyhetsbyrån Reuters källor inom kongressen och det nya styret kommer undantag att göras för religiösa minoriteter som flyr undan förtryck.
– Utifrån en rent juridisk synpunkt ligger det inom hans befogenheter. Men politiskt är det en förfärlig idé, eftersom det finns ett akut humanitärt behov att ta emot flyktingar, säger juridikprofessorn Stephen Legomosky, som jobbade med invandringsfrågor för Obamaregeringen, till Reuters.

Trumps presidentbeslut

Donald Trump har under sina första dygn som USA:s president utfärdat en rad presidentbeslut, så kallade "executive orders". Det är ett slags dekret som kan utfärdas inom ramarna för presidentämbetet utan att kongressen tillfrågas.
Dessa beslut har hittills fattats:
• Har beslutat att två kontroversiella oljeledningar ska byggas, bland annat Keystone XL, som varit föremål för omfattande protester.
• Har utfärdat ett presidentbeslut som syftar till att riva upp företrädaren Barack Obamas sjukförsäkringsreform.
• Har beordrat statliga myndigheter att inte utfärda nya regler eller anställa ny personal.
• Har undertecknat ett kontroversiellt beslut om begränsningar i finansiering av utländska organisationer som stödjer abort.
• Har beslutat att USA inte ska vara med i frihandelsavtalet TPP (som berör länder kring Stilla havet).
• Har undertecknat ett dekret om att miljöbedömningar måste gå snabbare, liksom att stora infrastrukturprojekt ska få snabbare prövning, men det närmare innehållet kring dessa beslut är inte kända.
Källor: CNN, BBC, PBS

Mest läst