Tre fartyg tog sig igenom Ryska spannmålsblockaden

Tre civila fraktfartyg lade under söndagen till vid den ukrainska spannmålshamnen Izmail. Fartygen, som ledsagades av flera Natoplan, kunde segla igenom den ryska Svartahavsblockaden utan åtgärder från Rysslands flotta.

ANNONS
|

När Ryssland för nära en månad sedan drog sig ur avtalet som säkrade spannmålstransporter från Ukraina steg oron för att världens fattigaste länder skulle kastas in i en ny livsmedelskris. Alla fartyg som seglade mot ukrainska hamnar skulle betraktas som militärtransporter, hette det från rysk sida. De löpte alltså risk att stoppas, eller till och med angripas.

Under söndagen, 22 dagar efter att avtalet löpte ut, stävade tre fartyg över Svarta havet i riktning mot spannmålshamnen Izmail. De seglade med transpondrar påslagna och gjorde inget för att dölja sina avsikter.

Övervakades av Natoflyg

Från ovan övervakades fartygens färd av spaningsplan och drönare från Nato. Dessa är normalt sett inte beväpnade, men Natostridsflyg är stationerat i Rumänien, inte långt från fartygens rutt i Svarta havet och hamnen i Izmail.

ANNONS

De tre fraktfartygen, registrerade i Grekland, Israel samt Turkiet och Georgien, nådde sina mål utan att den ryska flottan ingrep, rapporterar Forbes. Därmed hade de visat att det gick att bryta den ryska blockaden.

Bomber mot Odessa

Den uteblivna ryska reaktionen kan tyda på att Ryssland ”antingen är ovilligt eller inkapabelt att genomföra sådana insatser just nu”, skriver tankesmedjan Institute for the study of war i en analys.

Spannmålshamnen i Izmail, som ligger vid Donau nära den rumänska gränsen, är en betydligt säkrare lastplats för fraktfartyg än Odessa, som regelbundet bombas av Ryssland. Däremot är de betydligt mindre än Odessas hamn och klarar inte av att till fullo ersätta dess kapacitet.

Än så länge har inget fraktfartyg vågat sig på den längre sträckan till Odessa.

LÄS MER:Expert: Drönare mot Moskva politisk signal

LÄS MER:Ryssland: Ny drönarattack mot Moskva

LÄS MER:Rysk drönarattack mot Charkiv

LÄS MER:Polisvarningen: Putin använder migranter som vapen

ANNONS