Archies mamma Hollie Dance, i mitten till vänster, tillsammans med familj utanför det sjukhus där Archie somnade in.
Archies mamma Hollie Dance, i mitten till vänster, tillsammans med familj utanför det sjukhus där Archie somnade in. Bild: Aaron Chown

Tolvårige Archie död efter utdragen vårdtvist i domstol

12-åriga Archie Battersbee kvävdes till döds när han utförde en Tiktok-utmaning. I flera månader har han legat i koma medan hans föräldrar har kämpat i domstol för hans rätt att leva. Nu är han död.

ANNONS
|

I april hittar Hollie Dance sin 12-åriga son Archie Battersbee medvetslös i deras hem i Essex i England. Runt halsen har han en snara och hans mamma misstänker att sonen har gjort den så kallade ”blackout challenge” på Tiktok. Archie förs till sjukhus där livsuppehållande vård påbörjas.

Ett par veckor senare slår domstol fast med ett test som mäter hjärnaktivitet att han är hjärndöd och flera läkare anser att det bästa för Archie skulle vara att avsluta den livsuppehållande vården av honom.

Men det håller inte pojkens föräldrar Hollie Dance och Paul Battersbee med om.

– Jag vägrar gå med på att ett hjärnaktivitetstest ska dödförklara honom. Det är för tidigt. Han har greppat mina fingrar med ett ordentligt tag. Jag tror att det var hans sätt att visa mig att han fortfarande är här, han behöver bara mer tid, har Archies mamma sagt till Sky News.

ANNONS

Enligt Hollie Dance ska även läkare från Japan och Turkiet ha hört av sig och sagt att de tror sig kunna vårda Archie.

Archie Battersbee blev tolv år gammal.
Archie Battersbee blev tolv år gammal. Bild: Hollie Dance

Förde kampen i rätten

De senaste månaderna har pojkens föräldrar kämpat i domstol för sin sons rätt till fortsatt vård. Men domstolen har gång på gång slagit fast att pojken är hjärndöd och givit läkare rätten att avsluta den livsuppehållande vården.

I mitten av juli uttalar sig läkare om att fortsatt vård av Archie endast kommer att ”fördröja det oundvikliga” och en domare i målet säger i ett uttalande i domstolen att ”det överhuvudtaget inte finns något hopp till återhämtning”.

När brittiska domstolens högsta instans nekar familjen rätten att bevara Archie i respirator vänder de sig istället till Europadomstolen – som väljer att inte lägga sig i den nationella domstolens beslut.

– Hela systemet har ställt sig emot oss, säger pojkens mamma Hollie Dance till Sky News efter Europadomstolens besked.

Föräldrarna menar att beslutet strider mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsvariationer och konvention om barns rättigheter.

– Det är bara så orättvist. Vi föräldrar har inte någon rätt till våra barn. Det är vedervärdigt.

"Är den stoltaste mamman i världen”

Men föräldrarnas kamp var till slut förgäves. Den sjätte augusti klockan 12.15 meddelas att den livsuppehållande vården avslutats och att Archie är död.

ANNONS

– Jag vill bara säga att jag är den stoltaste mamman i världen. Han var en så fin liten kille. Han kämpade till slutet och jag är så stolt över att vara hans mamma, säger Hollie Dance med tårarna i halsen utanför the Royal London Hospital.

I ett uttalande säger vårdstiftelsen Barts Health NHS, enligt The Guardian, att Archies ”tragiska fall inte bara påverkade familjen och hans vårdnadshavare utan berörde många hjärtan över hela landet.”

LÄS MER:Ex-brandman misstänks ha anlagt skogsbränder

LÄS MER:Skådespelaren Anne Heche i allvarlig krasch

ANNONS