Christie Carr myser med babytigern Larsen och kängurun Irwin i personalrummet på djurparken.
Christie Carr myser med babytigern Larsen och kängurun Irwin i personalrummet på djurparken.

Tigern - ett vanligt husdjur

ANNONS
|

Samtidigt som det pågår ett aktivt arbete i många länder för att öka antalet vilda tigrar, hålls mångdubbelt fler i fångenskap i världen. I USA finns mellan 5000 och 7000 tigrar, varav bara några få procent finns i auktoriserade djurparker. Resten finns i privat ägo – i trädgårdar, lägenheter, källare, mindre djurparker, på långtradarkaféer och hos privata uppfödare.

– Man har hårdare regler för dem som har hund och katt än dem som har tiger. Det har fallit mellan stolarna – ingen hade räknat med att någon skulle ha tigrar hemma. I zoologiska trädgårdar finns kunskap och utrustning för att ha tigrar, men de ska inte vara i köket, säger Ola Jennersten, tigerexpert på svenska WWF (Världsnaturfonden).

ANNONS

I 30 amerikanska delstater råder förbud mot att hålla tigrar i privat ägo. 14 delstater tillåter ägande, men kräver ett tillstånd eller att man registrerar sina djur. 6 delstater har ingen reglering alls, vilket innebär att vem som helst kan köpa en tiger och ha den hemma, utan att behöva meddela grannar eller myndigheter.

Därför är det oklart hur många stora kattdjur det egentligen finns i landet, men enligt organisationen International Fund for Animal Welfare (IFAW) finns det troligen fler tigrar enbart i Texas än det finns vilda tigrar i världen.

Problemen är många: djuren kan skada sina ägare, de kan rymma och skada andra och det är inte ovanligt att de vanvårdas. Eftersom en vuxen tiger kostar runt 45000 kronor per år i mat- och veterinärkostnader är det många ägare som ångrar sitt köp.

– Man kan köpa en tiger för 80000 till 90000 kronor. De är jättesöta första året, men när de är två år och har passerat 100 kilo ... köttkontot är imponerande. Då säljer man tigern till några skumma typer med ett hemmazoo, jag har sett bilder på sådana ställen – det är något av det äckligaste man kan tänka sig. De vanvårdas i små, trånga burar. Det är en skam för USA, säger Ola Jennersten.

ANNONS

Även Tracy Coppola, kampanjledare på IFAW, kallar djurhållningen en skam för landet. Hon menar att det hycklas i frågan: samtidigt som amerikanerna gärna vill bevara vilda djur i andra länder blundar många för hur samma arter har det när de hålls som husdjur eller i illa skötta djurparker i USA.

– USA pekar gärna finger åt Kina för deras olagliga handel med vilda djur, men vi behöver börja agera när det gäller de här djuren i fångenskap. De skadar samhället och när djuren dör har vi ingen aning om vad som händer med deras kroppar. De kan hamna i den illegala handeln, vilket är ett enormt problem, säger hon.

Att få tag på en "husdjurstiger" i USA är inte alls svårt.

– I vissa delstater är det enklare att köpa en tiger än att adoptera en hund från ett lokalt djurhem, säger Jenna Bonello på amerikanska WWF.

– Du kan köpa dem på auktioner eller på nätet, eller på allmänna träffar där man kan byta djur med varandra. Du kan snabbt köpa ett stort kattdjur av en uppfödare som inte alls bryr sig om hur djuret får det i sitt nya hem, säger Tracy Coppola.

Att ha tigrar, lejon, geparder, pumor och leoparder mitt i samhället orsakar ibland oväntade olyckor. Enligt IFAW har 22 personer – varav fem barn – dött i USA sedan 1997 efter att ha blivit överfallna av stora kattdjur. Fler än 200 har skadats.

ANNONS

– Det är bara anmälda händelser, som vi har läst om i en tidningsartikel eller i en utredning. Vi tror att det är sannolikt att många attacker och rymningar aldrig anmäls.

Tracy Coppola och hennes organisation arbetar för att allmänheten ska inse säkerhetsrisken med att låta privatpersoner ha farliga kattdjur utan reglering. I ett lagförslag som IFAW står bakom – The Big Cats and Public Safety Protection Act – föreslås ett nationellt förbud mot privat ägande och uppfödning av tigrar, lejon, leoparder och andra större kattdjur. Lagen skulle innebära att de som har djur idag skulle kunna ha kvar dem under förutsättning att de registrerar dem, men de får sedan inte skaffa nya tigrar eller lejon.

– Vi vill inte att de här djuren ska bo i trädgårdar eller vara i privat ägo över huvud taget. Det här är ett säkerhetsproblem för allmänheten, och vi behöver lagar som får ordning på problemet. Vi behöver en federal lösning, säger Tracy Coppola.

Även i Kina finns mellan 5000 och 7000 tigrar i fångenskap, enligt Ola Jennersten på svenska WWF.

– Där handlar det om några rika män som har dem i burar och hoppas att förbudet mot att handla med tigerdelar ska tas bort och att de kan börja sälja. Vi hoppas såklart att det är en osäker investering, säger han.

ANNONS

I oktober 2003 attackerades Roy Horn, ena halvan av underhållningsduon Siegfried & Roy, på scen på lyxhotellet Mirage i Las Vegas. Den vita tiger som ingick i showen attackerade Horn, som var mycket nära döden. Han överlevde, men har fortfarande men från olyckan. Själv hävdar Roy Horn att tigern bara försökt hjälpa honom när han svimmat.

I juli 2004 sökte en 31-årig man hjälp på ett sjukhus för ett djupt bett i benet. Det visade sig att han hade en 180 kilo tung tiger – och en alligator – i sin lägenhet i New York. Där är det förbjudet att ha sådana djur, och mannen blev av med båda två.

I augusti 2005 dödades en 17-årig flicka i Kansas när hon poserade tillsammans med en tiger på ett privat zoo. Flickan hade tänkt använda bilden i skolans årsbok.

I oktober 2011 släppte en man i Ohio ut alla sina 56 djur – däribland 18 bengaliska tigrar, 8 björnar och 17 lejon – innan han tog livet av sig. Skolor i området stängdes och invånarna uppmanades att stanna inomhus. Polisen sköt de flesta av djuren efterhand de hittades.

I oktober 2013 fastnade en djurskötare med ena armen i en tigerbur på ett privat zoo i Oklahoma. Hon attackerades av en tiger och var nära att förlora armen. Ägaren till djurparken har uppmärksammats tidigare: han har rest runt mellan olika shoppingcentrum och visat upp tigerungar i burar, och nyligen avslöjades att 23 av tigerungarna dött under en kort period.

ANNONS