Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bruno Dey, 93, dömdes för sin medverkan i över 5000 mord. Bild: Daniel Bockwoldt
Bruno Dey, 93, dömdes för sin medverkan i över 5000 mord. Bild: Daniel Bockwoldt

Tidigare SS-vakt döms för över 5000 mord

Den 93-årige tidigare SS-vakten Bruno Dey har dömts för medverkan i 5232 mord i koncentrationsläger under andra världskriget, skriver den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung.

Bruno Dey, 93, dömdes på torsdagen till två års villkorlig dom för medverkan i 5232 mord i koncentrationslägret Stutthof, som låg utanför Gdansk.

Fallet prövades i en ungdomsdomstol i Hamburg eftersom Bruno Dey var 17 år när brotten begicks 1944.

Enligt åklagaren var 93-åringen genom sin tjänstgöring i SS en del av nazisternas mordmaskin. Försvaret yrkade på ett frikännande.

Vid rättegången bad Bruno Dey anhöriga till offren och de som överlevde koncentrationslägret om ursäkt. Han hävdade att han skickades dit för att han inte kunde strida vid fronten, att det var mot hans vilja och att han aldrig använde sitt vapen.

Efter rättegången fick domen kritik av överlevare som menade att den var för mild.

– Det är otillfredsställande och alldeles för sent, säger Christoph Heubner som representerar International Auschwitz Committee till New York Times.

– Det upprörande för överlevarna är att den anklagade inte använde alla åren efter kriget till att reflektera över vad han såg och hörde, säger han till tidningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.