Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Thomas Bodström, advokat och före detta justitieminister, är Ola Binis svenska juridiska ombud. Bild: Erik Simander/TT
Thomas Bodström, advokat och före detta justitieminister, är Ola Binis svenska juridiska ombud. Bild: Erik Simander/TT

Thomas Bodström: ”Helt oacceptabel situation”

– Läget är oförändrat och låst. Det är helt oacceptabelt, säger advokat Thomas Bodström, Ola Binis svenska juridiska ombud, till GP.

– Alla länder har haft problem med coronapandemin, säger han. Men när smittan spreds hade man redan brutit löftet flera gånger om. Vad jag har fått information om finns det fortfarande rättegångar som prövas i landet. Med restriktioner och frusna tillgångar är det en helt oacceptabel situation för Ola Bini.

Samtidigt är misstankarna mot honom vaga, enligt Thomas Bodström.

– De har skiftat allt eftersom. Det är rena Kafkaprocessen där han inte har fått någon möjlighet att försvara sig egentligen. Det är så långt ifrån rättssäkerhet man kan komma. Han satt häktad i två månader och han har därefter levt i under väldigt svåra villkor med begränsade tillgångar och utan möjlighet att få att veta när hans sak prövas i domstol.

Vänskap tros ha försatt Bini i prekärt läge

Thomas Bodström är övertygad om att det är hans vänskap med Julian Assange, som kom i onåd hos den ecuadorianske presidenten som tidigare låtit honom få skydd på landets ambassad, som försatte Ola Bini i det prekära läge han nu befinner sig i.

– Ja, men det Assange anklagas för gjorde han långt innan han träffade Ola för första gången. Han har inget samröre aktivt, han kan inte ha haft det. Han har bara träffat honom och känner honom. Det är det som är grunden. Det är vi övertygade om.

Hans intryck av hur svenska UD är blandat:

– Stundtals har de varit väldigt passiva, stundtals har de ändå svarat ordentligt på brev när jag skrivit till dem. Nu ska vi säga att i vår har det varit svårt på grund av pandemin. Men nu tycker jag att man måste öka ansträngningarna. Det här är en svensk medborgare och man har skyldighet att agera.

Christian Ugge vid UD:s kommunikationsenhet uppger för GP:

– Det finns fortsatt inget nytt datum för förhandling i rättsfallet. Ambassaden i Bogota fortsätter sitt konsulära arbete i ärendet och söker aktivt information om nytt datum för förhandling.

GP har utan framgång sökt efter en kommentar från ecuadoriansk åklagarmyndighet om planerna för den fortsatta handläggningen av fallet Bini.

LÄS MER: Västsvenske Ola Bini fast i Ecuador i över ett år: ”Det finns en rädsla hela tiden”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.