Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/6

Terrordåd mot moskéer i Nya Zeeland – 49 döda

49 personer har dödats vid masskjutning i moskéer i Christchurch i Nya Zeeland. Tre personer är gripna, varav en man misstänkt för mord. Dådet ska ha genomförts som hämnd för terrorattacken på Drottninggatan 2017.
– Det är en av Nya Zeelands mörkaste dagar, säger premiärminister Jacinda Ardern.

Vid klockan 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid) gick en beväpnad person in i Al Noor-moskén i centrala Christchurch i Nya Zeeland och öppnande eld, mitt under fredagsbönen. Den andra skottlossningen ska ha ägt rum i Linwood-moskén, men den exakta tiden är inte känd.

49 personer dödades och 48 personer skadades i skjutningen, enligt polisen. Bland de skadade finns en fyraårig pojke. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern kallar dådet för en välplanerad terrorattack.

Enligt vittnen fanns flera hundra personer på plats för fredagsbön i de två moskéerna i staden Christchurch på Nya Zeeland när minst en gärningsman öppnade eld tidigt på fredagseftermiddagen lokal tid.

– Jag såg inte skytten för att jag var i rummet bredvid. Men helt plötsligt så hörde vi skott avlossas och människor började springa för sina liv. Jag är fortfarande i chock, säger Mohan Ibrahim, som befann sig i Masjid Al Noor-moskén när gärningsmannen började skjuta, till tidningen.

LÄS MER: Detta vet vi om moskédådet i Nya Zeeland

Svensken Anders Klevfors arbetar och bor i Nya Zeeland. Han är vän med en polis i landet och enligt honom ville personen som filmade visar att terroristattacker kan hända överallt.

– Nya Zeeland ska vara det säkraste landet på jorden – därför utförde de dådet här, säger han.

Enligt den lokala tidningen NZ Herald dog sju personer vid moskén i Linwood och 41 vid moskén nära Hagley Park. En person avled på sjukhuset.

– Jag hörde tre snabba skott, sedan, efter ungefär tio sekunder, började det igen. Det måste ha varit ett automatvapen, ingen kan avfyra ett vapen så snabbt, säger en person som var inne i en av moskéerna till AFP.

– Sedan började folk springa ut. En del var täckta av blod, säger ögonvittnet som inte vill uppge sitt namn.

Tre gripna

En 28-årig man har gripits misstänkt för mord. Han framträdde i rätten under lördagsmorgonen lokal tid. Där gjorde han bland annat vit makt-gest och hånlog framför kamerorna.

Mannen är inte straffad sedan tidigare, varken i hemlandet Australien eller i Nya Zeeland. Domaren fattade beslut att han ska sitta kvar i häktet.

Två andra personer har också gripits, bland annat för att ha burit vapen. Polisen letar inte längre efter fler misstänkta. Bland de gripna personerna ska ingen ha varit känd av polis eller underrättelsetjänster i Nya Zeeland och Australien.

Polisen har även oskadliggjort ett antal sprängladdningar i bilar på flera ställen i staden.

Enligt uppgifter till The Guardian har polisen hittat en bomb i en bil i centrala Christchurch.

– Du är inte säker här, det finns en bomb i den där bilen, säger en polis till tidningens reporter på plats.

Australiska myndigheter hjälper till med utredningen efter masskjutningen, enligt Australiens premiärminister Scott Morrison. Han fördömer attacken och kallar skytten för en "våldsam, högerextrem terrorist".

LÄS MER: Hanna från Uddevalla i terrordrabbade Christchurch

Anti-terrorberedskap

Elever i staden hölls inne i skolorna under flera timmar under eftermiddagen och polisen uppmanade människor att hålla sig borta från gatorna. Strax före klockan 18 lokal tid meddelades föräldrar att de kunde hämta sina barn från skolorna.

Polisen uppmanar alla i Nya Zeeland att hålla sig borta från moskéer i landet.

Både i Nya Zeeland och i grannlandet Australien har man aktiverat anti-terrorberedskap.

Stadens sjukhus, dit många skadade har förts, har försatts i stabsläge.

Miljömanifestation i närheten

I närheten av en av moskéerna medverkade många unga i en klimatmanifestation, den avbröts kort efter skjutningen.

Svensken Anders Klevfors berättar att många skolor i området har följt i Greta Thunbergs fotspår och haft klimatstrejker under dagen.

– Så jäkla typiskt att en sådan fantastisk händelse ska bli svärtad av terrorism. En dag som skulle bli ihågkommen som dagen då våra barn strejkade för en riktig framtid blir nu ett minnesmärke av dagen då några bestämde sig för att muslimer inte är värda något över huvud taget, säger han.

Spelare från Bangladeshs kricketlandslag befann sig inne i en av moskéerna, men lyckades ta sig ut. Matchen mellan Bangladesh och Nya Zeeland, som skulle spelats i Christchurch på lördag, har ställts in.

Enligt UD:s presstjänst finns inte uppgifter om att någon svensk skulle ha varit på plats vid någon av moskéerna i Christchurch.

Löfven: "Avskyvärt dåd"

Vid klockan 13 på fredagseftermiddagen svensk tid, höll statsminister Stefan Löfven presskonferens med anledning av terrordådet i Christchurch.

– Det är ett fegt, avskyvärt dåd, som släcker människors liv, skadar och åstadkommer ärr för resten av livet för så många människor, säger han om terrordåd mot moskéer.

– Det här är också en attack mot det öppna samhället och en attack mot demokratin, tillägger han.

Stefan Löfven säger också att Sverige står sida vid sida med Nya Zeeland och regeringen har erbjudit sig att bistå Nya Zeeland om så behövs.

– Jag törs inte ha någon uppfattning om motivet till detta, säger Löfven om påståendet att dådet skulle ha koppling till ett terrordåd i Stockholm.

Vapenlagar kommer att förändras

Premiärminister Jacinda Ardern höll under lördagsmorgonen lokal tid en presskonferens. Där uppgav hon att landets vapenlagar kommer att förändras.

– Nu är tiden för förändring, säger Ardern.

Under attacken användes fem vapen, däribland två halvautomatiska gevär och två hagelgevär.

Runt om i Nya Zeeland kommer under lördagen hållas vakor för att hedra offren. Bland de världsledare som har uttryckt sitt deltagande med Nya Zeeland finns bland annat USA:s president Donald Trump och Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.