Donetsk regionala dramateater, Donetsk regional theatre of drama, i staden Mariupol i södra Ukraina, bombad – troligtvis av Ryssland.
Donetsk regionala dramateater, i staden Mariupol i södra Ukraina, bombades på onsdagseftermiddagen. Enligt ukrainska myndigheter kan över 1 000 personer ha befunnit sig i byggnaden för att söka skydd. Bild: DONETSK REGIONAL ADMINISTRATION

Teater i Mariupol bombad

Minst 500 personer befann sig i en teater som på onsdagseftermiddagen bombades i Mariupol, enligt Human Rights Watch . Ordet ”barn” stod skrivet med stora bokstäver på marken utanför byggnaden, visar satellitbilder. Även ett badhus, där kvinnor och barn enligt myndigheterna sökt skydd, har under onsdagen attackerats i staden rapporterar CNN. Dagen efter attacken uppger lokala myndigheter att ett skyddsrum i teatern ska vara intakt och att evakuering av överlevande kan påbörjas.

ANNONS
|

Staden Mariupol i södra Ukraina har varit hårt drabbat av bombningar den senaste tiden, och en ny attack på onsdagseftermiddagen ska ha riktats mot en teater i staden.

Lokala myndigheter uppger, enligt CNN, att ett flygplan ”släppte en bomb på byggnaden där hundratals fredliga Mariupol-invånare gömde sig”. En satellitbild från i måndags visar hur ordet ”barn” skrivits på ryska, på marken på båda sidor om teatern.

I satellitbilder tagna i måndags syns ordet ”barn” skrivet i stora vita bokstäver på marken, både framför och bakom teatern. Något som även Maxar Technologies – bolaget som tagit satellitbilderna – bekräftar.
I satellitbilder tagna i måndags syns ordet ”barn” skrivet i stora vita bokstäver på marken, både framför och bakom teatern. Något som även Maxar Technologies – bolaget som tagit satellitbilderna – bekräftar. Bild: Maxar Technologies

Ukrainas utrikesminister: ”Krigsbrott”

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba kallar attacken för ett krigsbrott.

”Ännu ett fruktansvärt krigsbrott i Mariupol. En massiv rysk attack mot dramateatern där hundratals oskyldiga civila gömde sig”, skriver han på Twitter och fortsätter:

ANNONS

”Byggnaden är nu totalförstörd. Ryssarna kan inte ha varit ovetande om att det här var en lokal där civila sökte skydd”.

Ryssland förnekar inblandning

Stadens vice borgmästare Sergei Orlov uppger för BBC att så många som drygt 1 000 människor befann sig i teatern, för att ha en skyddad plats mot de ryska anfallen.

Ryssland förnekar dock att landet ligger bakom attacken, och anklagar i stället ukrainska högerextremister, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån RIA.

Fortsatta bombningar har gjort det omöjligt för räddningsarbetare att ta sig fram till platsen, uppger BBC på onsdagskvällen. Det är ännu oklart hur många människor som dog eller skadades i attacken.

Badhus med kvinnor och barn attackerat

Samtidigt är bombningen mot teatern inte den enda i Mariupol under onsdagen. Bland annat har också ett badhus i staden bombats, fyra kilometer bort.

Inne i badhuset ska det enbart ha befunnit sig kvinnor och barn som sökt skydd, uppger en myndighetsperson i Mariupol enligt CNN. Det är, även kopplat till den attacken, oklart hur många som dött och skadats.

Mariupol hade omkring 450 000 invånare när Ryssland invaderade Ukraina. Sedan dess har staden blivit den mest utsatta i landet, med upprepade brutala bombningar.

Human Rights Watch rapporterar att deras uppgifter bekräftar att minst 500 levde i lokalerna dagarna innan attacken. Efter att teatern bombades skriver man att man inte har lyckats få tag på personer i Mariupol. Human Rights Watch skriver också att man inte kan bekräfta att det inte har funnits Ukrainska militära mål i området.

ANNONS

Skyddsrummet uppges vara intakt

Enligt en doktor som organisationen står i kontakt med fanns det däremot inga synliga trupper i närheten av lokalen dagen innan den inträffade. Doktorn har också visat bilder inifrån teatern som ska ha tagits dagen innan bombningen. Bilderna uppges visa hur människor i civila kläder lagar mat i lokalen, och på bilderna syns inga militärer eller militärfordon utanför byggnaden.

Under torsdagen rapporterar Reuters med hänvisning till lokala myndigheter att skyddsrummet i teatern ska vara intakt och att det finns personer som överlevt attacken. Evakuering av personer från rasmassorna har eller planeras nu att påbörjas.

LÄS MER:Sjukhus bombat – Mariupol en stad i ruiner

LÄS MER:Gravid kvinna död efter attacken i Mariupol

LÄS MER:Flyende från mardrömmens Mariupol i säkerhet

ANNONS