Oppositionella montenegriner firar valresultatet i Podgorica natten till måndagen.
Oppositionella montenegriner firar valresultatet i Podgorica natten till måndagen. Bild: Risto Bozovic/AP/TT

Tankar om expertstyre efter val i Montenegro

En politisk jordbävning är på gång i Montenegro. Det dominerande partiet DPS – som aldrig förlorat ett val – kan snuvas på makten om oppositionspartier kommer överens. Andra talar om en möjlig expertregering utan politiker.

ANNONS

Sedan partiet bildades 1991, som en arvtagare till Jugoslaviens kommunistförbund, har DPS alltid gått segrande ur striden – även om man ofta har behövt samarbeta med mindre partier för att uppnå majoritet.

Efter söndagens val har DPS (Demokratska partija socijalista Crne Gore) fått 35,1 procent visar ett officiellt men preliminärt slutresultat på måndagen enligt nyhetsbyrån AFP. Det är det sämsta resultatet sedan självständigheten.

Den nya, mer högerinriktade och Serbien-vänliga, oppositionsalliansen Za buducnost Crne Gore (ungefär "För Montenegros framtid"), innebär en svår utmaning för DPS. Enligt måndagens preliminära resultat har de fått 32,6 procent av rösterna.

Starkaste partiet

Därmed handlar det nu om att sy ihop en koalition med mindre partier för att nå majoritet i det 81 platser stora parlamentet. Milo Djukanovic, president och DPS-ledare, medger att det blir en "kamp om majoriteten", men signalerar optimism.

ANNONS

– DPS är Montenegros starkaste parti, sade han på valnatten.

Men Zdravko Krivokapic, ledare för Za buducnost Crne Gore, utropar i stället:

– Regimen har fallit. En ny dag i det fria Makedonien har inletts.

Han får medhåll även av andra partiledare, som alltså antyder samarbete. Och på gatorna i huvudstaden Podgorica firade oppositionsanhängare under natten.

Det tredje största blocket – som består av DPS-oppositionella mittenpartier och kallar sig ungefär Fred är vår nation – fick 12,5 procent av rösterna och lär komma att uppvaktas av både Djukanovic och Krivokapic.

En expertregering?

Vissa oppositionspolitiker talar om en regering bestående av experter och helt utan politiker. Även den politiske analytikern Aleksandar Popov säger till tv-stationen N1 säger att det mycket väl kan sluta så.

– En expertregering skulle kunna kringgå ideologiska åsiktsskillnader, säger han.

DPS svaga resultat skylls av expertis i första hand på en kontroversiell lag som inneburit att partiet hamnat på kant med den mäktiga serbisk-ortodoxa kyrkan. Religionslagen antogs i slutet av 2019, och öppnar bland annat för att hundratals kloster blir statlig egendom.

Djukanovic sitter kvar till presidentvalet 2023. Han får mycket av äran för att Montenegro är en stark kandidat för EU-medlemskap, men kritiseras också för att ha byggt sitt långvariga maktinnehav på korruption.

ANNONS

Helena Nordenberg/TT

Henrik Samuelsson/TT

Montenegros president Milo Djukanovic höll efter valet tal i DPS högkvarter i huvudstaden Podgorica.
Montenegros president Milo Djukanovic höll efter valet tal i DPS högkvarter i huvudstaden Podgorica. Bild: Risto Bozovic/AP/TT

Fakta: Montenegro

Efter president Titos död 1980 blev motsättningarna inom Jugoslavien tydliga. Montenegro slöt dock länge lojalt upp bakom Serbien under krigen och kriserna i spåren av Jugoslaviens sönderfall: först som en del i ett ”rest-Jugoslavien”, därefter som en del i en lösare union. Efter en folkomröstning 2006 utropade dock Montenegro sin självständighet.

Det bergiga Montenegro var minst av de sex delrepubliker som utgjorde Jugoslavien. Montenegro har kust mot Adriatiska havet och är politiskt öppet mot västra Europa som kandidat för medlemskap i EU.

ANNONS