Talibaner på Kabuls flygplats. Arkivbild.
Talibaner på Kabuls flygplats. Arkivbild. Bild: Khwaja Tawfiq Sediqi/AP/TT

Talibanerna säger sig ha tagit kontroll över Panjshirdalen

På måndagsmorgonen säger sig talibanerna ha tagit kontroll över det sista motståndsfästet, Panjshirdalen. Afghanistan har därmed "lyfts ur krigsträsket" och ska snart få en regering, enligt talespersonen Zabihullah Mujahid. Men den upproriska gruppen NRF säger att beskedet är falskt, och manar till "nationellt uppror".

ANNONS
|

Efter västmakternas militära uttåg i augusti var Panjshirdalen "den flyende fiendens" sista fäste, som Mujahid uttrycker det på en presskonferens, rapporterar medier från Kabul. Han hävdar att motståndarna gett "negativa svar" när talibanerna försökt förhandla.

Som belägg för talibanernas segerbesked florerar bland annat bilder i sociala medier där rörelsens män syns kring provinsguvernörens ägor, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

"Är på plats"

NRF, engelskspråkig förkortning för National Resistance Front, hävdar dock att motståndet fortsätter. "Talibanernas utspel om ockupation av Panjshir är falskt. NRF:s styrkor är på plats på alla strategiska platser runtom i dalen för att fortsätta kampen", heter det i ett Twitter-inlägg.

Rörelsen har också lagt ut ett inspelat uttalande från ledaren Ahmad Massoud där han manar anhängare, inne i och utanför Afghanistan, till ett "nationellt uppror". Det framgår dock inte var han själv befinner sig – enligt talibanerna florerar det uppgifter om att han flytt landet.

ANNONS

Tidigare erkände motståndsstyrkorna stora förluster, och föreslog eldupphör i Panjshir. Under söndagen kom även förslag om förhandlingar med talibanerna "för att nå bestående fred", men dessa verkar alltså inte ha blivit av.

På måndagens presskonferens uttrycker Mujahid det å ena sidan som att tidigare regeringssoldater är välkomna i talibanernas led.

– De afghanska styrkor som utbildats under de senaste 20 åren kommer att ombes att återinträda i säkerhetsstyrkorna sida vid sida med talibaner.

"En del teknikaliteter"

Å andra sidan är tonläget skoningslöst mot de som gör motstånd.

– Den som försöker starta ett uppror kommer att slås ned hårt. Vi kommer inte att tillåta något mer sådant.

Efter blixtövertagandet av makten i augusti har talibanerna antagits vilja etablera sitt styre som legitimt i omvärldens ögon. Men vem som egentligen ska göra vad i Afghanistans nya ledning har inte presenterats. Mujahid säger att alla större beslut har fattats.

– Vi kommer att tillkännage den nya regeringen så fort en del teknikaliteter har lösts, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

"Panjshirs lejon"

Panjshirdalen kan översättas "de fem lejonens dal", och blev legendarisk för sitt hårda motstånd under Sovjetockupationen på 1980-talet och sedan talibanernas första styre 1996–2001. Krigsherren Ahmad Shah Massoud kallades för Panjshirs lejon.

Den Ahmad Massoud som nu leder det militära motståndet är "lejonets" son. Han är allierad med den tidigare vicepresidenten Amrullah Saleh, som flytt till Panjshir efter talibanernas snabba maktövertagande i augusti. Saleh ser sig själv som Afghanistans rättmätige ledare efter president Ashraf Ghanis dramatiska flykt utomlands.

ANNONS

Panjshirdalen ligger några mil nordost om Afghanistans huvudstad Kabul, i provinsen Kapisa.

Dalen har länge varit svår att erövra och ses som en symbol för motstånd. Detta sedan varken Sovjets militär på 1980-talet eller talibanerna på 1990-talet lyckats besegra motståndsrörelsen där.

I Panjshirdalen finns fem dalgångar, vilket har gjort att området även kallas "De fem lejonen".

Motståndsgruppen NRF leds av Ahmad Massoud, son till den legendariske rebelledaren Ahmad Shah Massoud, och har även fått understöd av den tidigare vicepresidenten Amrullah Saleh, som ser sig själv som Afghanistans rättmätige ledare efter president Ashrafs Ghanis dramatiska flykt utomlands.

ANNONS