Tårgas mot Gula Västarna-demonstranter på årsdagen

Årsdagen av Gula västarna-protesterna inleddes lugnt, men blev snart våldsam i Paris. Polis och demonstranter drabbade samman i huvudstadens södra delar.

ANNONS
|

Under lördagen arrangerades Gula västar-protester runt om i Frankrike. Dagen markerade att proteströrelsen föddes för ett år sedan och folk gav sig ut på gatorna under sloganen "ett år av ilska".

Rörelsen hade annonserat att över 200 demonstrationer skulle hållas under helgen, i städer som Marseille, Lyon och Toulouse. I Paris manades aktivister att komma till paradgatan Champs Élysées, men där var inte en enda gul väst under lördagsförmiddagen.

Istället samlades tusentals demonstranter vid Place d'Italie i trettonde arrondissementet i södra Paris. Till en början var det lugnt, men snart blev det sammandrabbningar mellan polis och Gula västarna.

Som vid tidigare Gula västar-protester hade extrema autonoma våldsgrupper som black bloc infiltrerat protesterna även den här lördagen. Aktivister slog sönder HSBC-bankens skyltfönster och satte eld på papperskorgar och annat. Monumentet över marskalken Alphonse Juin i den stora rondellen på platsen vandaliserades. Polisen svarade med tårgas och vattenkanoner.

ANNONS
Gula västar-aktivisten Hervé Lebehot håller upp sin skylt som påminner om att gräsrotsrörelsen har funnits i ett år. Runt omkring honom sjunger några personer ”Ja må du leva” på franska (joyeux anniversaire) samtidigt som en annan person krossar glaset på en reklampelare.
Gula västar-aktivisten Hervé Lebehot håller upp sin skylt som påminner om att gräsrotsrörelsen har funnits i ett år. Runt omkring honom sjunger några personer ”Ja må du leva” på franska (joyeux anniversaire) samtidigt som en annan person krossar glaset på en reklampelare. Bild: Hanna Rydén

– Jaha, så nu var den förstörd, säger Gula väst-aktivisten Hervé Lebehot och syftar på en ung man intill som krossar glaset på en reklampelare.

– Det är synd att det ska behöva vara så, fortsätter han.

Han motsätter sig våld, men samtidigt anser han likt många andra vi träffar att det har bidragit till att president Emmanuel Macron tvingats ta dem allvar och gå med på en del av deras krav.

Några exempel har han skrivit på det plakat han håller i handen. Där nämns att Macron tvingats backa om den kritiserade bränsleskatten. Det var just i protest mot höjd skatt på bensin och diesel som Gula västarna bildades för ett år sedan. Dessutom har Macron höjt minimilönen med 100 euro i månaden, motsvarande drygt 1000 kronor.

– Men det finns fortfarande många saker kvar, säger Hervé Lebehot som helst skulle vilja se att presidenten avgår.

Våldsamt igen under lördagen

På den andra sidan av plakatet finns en bild på champagneflaskor och texten: ”Redan ett år! Champagne för alla. Träff den 17 november på Fouquet klockan 13”.

Att han väljer att nämna just den anrika restaurangen Fouquet på paradgatan Champs Élysées anspelar ironiskt på att den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy firade sin presidentvalseger 2007 där. I samband med Gula västar-protester den 16 mars krossades lyxrestaurangens fönster. Den dagen kantades av våldsamma protester med nedbrända tidningskiosker, krossade skyltfönster och plundrade butiker på Champs-Élysées.

ANNONS

Sedan dess har proteströrelsen varit förbjuden att demonstrera på den välkända boulevarden. Istället har de hållit till på olika platser i huvudstaden och även demonstrerat med olika organisationer och fackförbund.

Både våldet och deltagarantalet har minskat sedan i våras. Men under lördagen blev det våldsamt igen. Polisen valde att förbjuda demonstrationen vid Place d'Italie vid klockan 14, efter att spänningar hade pågått i flera timmar mellan polis och demonstranter.

"Jag är här för mina barn"

Enligt uppskattningar var det 4700 demonstranter i Paris under lördagen. Många som vi träffar är där för att visa sitt missnöje mot Emmanuel Macrons ekonomiska politik som de anser förvärrar klyftorna i samhället. Flera uttrycker också sin oro för klimatet.

– Jag är här för mina barn. Jag har tre barn, en fyraåring och två tioåringar. Jag är mest orolig för klimatförändringarna. Vi måste alla förändra hur vi lever, vad vi äter och hur vi reser, säger François Morsang klädd i en stålmannendräkt och rullskridskor för att väcka folks uppmärksamhet.

På hans plakat står det ”Våra handlingar definierar vem vi är – vem är du?”

François Morsang drar sitt strå till stacken genom att äta mindre kött och han undviker att ta bilen om han kan. Samtidigt kritiserar han både franska regeringen och storföretag för att inte ta klimatfrågan på allvar.

ANNONS

Klimatet är det område som rörelsen har omfamnat mest under året som gått, enligt en enkätstudie med 1300 Gula västar-aktivister.

– Vår studie visar att de Gula västar som tycker att miljöfrågan är oviktig är i minoritet. Idén att man måste välja mellan kampen för slutet av månaden och slutet på planeten gäller helt enkelt inte, säger Magali Della Sudda, forskare inom politisk historia och ansvarig för studien till den franska tidningen Le Monde.

Därför har en slogan kommit att bli vanlig hos rörelsen: ”Fin du monde, fin du mois, même combat!” – ”slutet på jorden, slutet på månaden, kampen är densamma!”

"I dag är en viktig dag"

Det är precis det som advokaten Ann Sophie Bastin gillar med Gula västarna. Den hör inte till något fackförbund eller organisation utan det är en bred samling människor som står bakom.

Vi träffar henne på en restaurang vid Place d'Italie där hon har tagit en kort paus från demonstrationen. Hon bor i den nordfranska staden Lille, men befinner sig i Paris under lördagen för att markera rörelsens ettårsdag.

– I dag är en viktig dag. Det är en symbol för det franska folkets mod. Jag har sett fruktansvärda saker under året som har gått. Men efter varje gång reser vi på oss och fortsätter kampen, säger hon samtidigt som tårgasen utanför har letat sig in i lokalerna.

ANNONS

Restauranggästerna och demonstranterna utanför hostar och försöker skydda sina ansikten från tårgasen med hjälp av halsdukar.

Många vi pratar med kritiserar polisens övervåld, vilket gäller även för tidigare protester. Enligt det franska inrikesministeriet har ungefär 2500 demonstranter skadats under ett år av Gula västar-protester. Men även polisen har varit hårt ansatt. Cirka 1800 poliser har skadats under demonstrationerna.

ANNONS