Syrgasbrist dödligt hot i allt fler länder

Antalet sjuka i covid-19 har ökat kraftigt i Indien på ett dygn. Samtidigt sprids vad som misstänks vara en mer smittsam indisk variant utomlands, även i Europa. Bristen på syrgas förvärrar krisen i allt fler länder, enligt en ny rapport.

ANNONS
|

I Indien har nästan 209 000 nya infekterade registrerats på ett dygn. Över 4 100 människor dog. På onsdagen passerade den totala siffran över smittade indier 27 miljoner. Fler än 310 000 har avlidit, enligt landets hälsovårdsministerium.

Ökningen kopplas till den variant av infektionen som först upptäcktes i landet och nu sprids globalt. I Storbritannien har på ett par veckor fallen av mutationen ökat från hundratal till tusental. Experter befarar att den kan hota planerna på att återgå till normala förhållande efter nedstängningen.

När ledande brittiska forskare och hälsoexperter diskuterade läget via en videokonferens presenterades ett papper från en regeringskommitté. Det fanns, enligt dokumentet, en "realistisk möjlighet" att den indiska varianten var 50 procent mer överförbar än den brittiska varianten som hade varit ansvarig för den dödliga vågen i vinter, enligt BBC.

ANNONS

LÄS MER:Indiska coronalarmet: Dödlig svamp härjar

WHO oroas av nya varianten

Världshälsoorganisationen, WHO, oroas av den indiska varianten då den tycks vara mer smittsam. Däremot verkar tillgängliga vaccin covid-19 vara effektiva. I Sverige hade ett 20-tal fall konstaterats tidigare i maj, de flesta med koppling till resor till Indien.

I befolkningstäta och stora länder som Indien och Brasilien råder akut brist på syrgas som är livsavgörande för behandling av infekterade personer som har svårt att andas och syresätta blodet. Tv-bilder har visat hur människor är ute och och letar efter syrgastuber och desperat vädjar om hjälp för anhöriga. Andra utan medicinsk erfarenhet tigger eller försöker byta till sig syrgasflaskor via sociala medier.

Det får i värsta fall dödliga konsekvenser inte bara för covid-sjuka utan även andra patientgrupper som måste ha syrgas.

Enligt en rapport från oberoende The Bureau of Investigative Journalism (Byrån för undersökande journalistisk) är det ont om syrgas i många länder på grund av ökande fall av covid-19 och att förhållandevis få vaccinerats. Risken är att många snart når samma krisnivå som i Indien, är slutsatsen.

LÄS MER:Indien: Sluta kalla det indisk virusvariant

Behoven av syrgas ökar snabbt

Under maj behöver 19 länder – inklusive Argentina, Colombia, Iran, Nepal, Filippinerna, Malaysia, Thailand, Pakistan, Costa Rica och Sydafrika – mer än 50 000 kubikmeter syre om dagen för patienter med coronavirus. Behoven har ökat snabbt mellan mitten av mars och mitten av maj. I nästan alla de omnämnda länderna har färre än en av tio personer fått en dos av ett vaccin.

ANNONS

– Kombinationen av höga och stigande syrebehov med låga vaccinationsnivåer lämnar länderna extremt sårbara, säger Leith Greenslade, som arbetart med utvecklings-, hälso- och vaccinfrågor och är samordnare för en koalition som kallar sig Varje Andetag Räknas och stödjer av pandemin tungt belastade länder i Afrika, Asien och Latinamerika.

LÄS MER:Över 300 000 coviddöda i Indien

”Borde ha varit väckarklocka”

Sammantaget har behovet av medicinsk syre för att behandla covid-19-patienter i låg- och medelinkomstländer mer än fördubblats under de senaste två månaderna. Många av dessa länder hade syrebrist redan tidigare och nu drivs hälso- och sjukvårdssystemen mot en kollaps, menar Leith Greenslade.

–Situationen förra året, och igen i januari i år, i Brasilien och Peru, borde ha varit väckarklockan, säger hon enligt The Bureau of Investigative Journalism. Men världen vaknade inte. Vi borde ha vetat vad som skulle hända i Indien efter att ha sett vad som hände i Latinamerika. Och när vi tittar på Asien borde vi veta att detta kommer att hända i några av de stora städerna i Afrika.

Tusentals människor har dött varje dag i Indien under den senaste månaden under en förödande andra våg. Syrebrist har spelat en stor roll. I mitten av maj behövde Indien ytterligare 15,5 miljoner kubikmeter syre om dagen bara för covid-19-patienter.

ANNONS