Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Symboliska soldatbilden sprids över hela världen

För att garantera Joe Bidens tillträde som president på onsdag samlas den största säkerhetsstyrkan i modern tid i Washington. Varningen till upprorsmakare är klar: Väck inte den soldat som sover.

Därför ser du bilder på sovande soldater till och med i USA:s kongress:

Det är symboliskt. Stormningen av denna klassiska byggnad på Capitol Hill, beskriven som demokratins hjärta, stormades av anhängare till Donald Trump och på hans uppmaning.

Så tolkar majoriteten av ledamöterna i representanthuset hans uttalanden och agerande inför och under de dramatiska händelserna förra veckan. Det har lett till att Trump som första amerikansk president ställs inför riksrätt en andra gång.

Förhandlingen väntas starta i senaten samma dag som Joe Biden svärs in som USA:s 46:e president och Kamala Harris som landets 49:e vicepresident under ceremoni vid kongressen i Washington klockan 12 lokal tid på onsdag.

USA:s avgående vicepresident Mike Pence lovade på torsdagen:

– Vi kommer att se till att vi får en säker installation.

Därför stängs nu stora delar av de centrala delarna av huvudstaden av bakom staket i avspärrade zoner kring kongressen och Vita huset. Även vid andra federala byggnader höljs beredskapen. Nationalgardet, polis och säkerhetspersonal dras samman för att höja beredskapen till en nivå som aldrig tidigare har skådats vid en presidentinstallation.

LÄS MER: Republikanerna som vill att Trump fälls i riksrätten

Varför är de så många?

De exakta siffrorna är hemliga av säkerhetsskäl. Men det rör sig om cirka 20 000 nationalgardister, enligt amerikanska medier. De flesta placeras ut i Washington. Det är fler soldater än vad USA har i Afghanistan, Irak och Syrien tillsammans. Det säger allt om hur stor mobiliseringen är.

Därtill kommer poliser ur olika federala, delstatliga och lokala styrkor, som FBI och Secret Service. För säkerheten i och kring kongressen ansvarar i första hand Capitol Hill-polisen. Den var oförberedd på anstormningen den 6 januari och kunde inte stoppa den våldsamma mobben från att tränga in i byggnaden, sessionssalar och kontor. Det kommer inte att upprepas.

Redan under helgen ska minst 10 000 soldater ur nationalgardet vara på plats beväpnade för alla tänkbara situationer med bepansrade fordon, automatkarbiner och handeldvapen.

LÄS MER: FBI intensifierar jakten på kongresstormare

Vilka hot förväntas de möta?

Det visar sig att flera myndigheter och Vita huset hade förvarning om vad som skulle kunna hända i samband med att kongressen skulle bekräfta att Joe Biden vunnit valet och fått flest elektorsröster. Ändå kunde kravallerna ske. Fem människor dog, även polis, andra skadades och hotades. Skadegörelsen blev omfattande. Hittills i en ständigt växande nationell utredning är 100 personer gripna som misstänkta för allvarlig brottslighet som kan leda till långa fängelsestraff, däribland mord och inhemsk terrorism.

Nu finns tydliga signaler om att extrema ytterlighetsgrupper beväpnade med rörbomber, molotovcocktails och även skjutvapen via sociala medier planerar nya aktioner för att protestera mot och störa presidentinstallationen. Myndigheterna fruktar kravaller och attentat i de 50 delstaternas huvudstäder, framför allt i Washington, och rustar för att vara beredda på alla eventualiteter.

Efter stormningen kongressen skrev USA:s högsta militärer, presidentens närmaste militära rådgivare, ett historiskt brev riktat till sina soldater som kommenderas ut för att försvara demokratin och ett legitimt presidentval:

”Varje handling för att störa den konstitutionella processen strider inte bara mot våra traditioner, värderingar och ed; det strider mot lagen.”

LÄS MER: Åklagare om stormningen av Kapitolium: De ville döda folkvalda

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.