Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Manu Fernandez
Bild: Manu Fernandez

Symbolisk flytt av diktatorn Franco

Över fyrtio år efter sin död flyttas nu Spaniens diktator Francisco Franco från sin gravplats.
– Det har tagit lång tid, men det är ett symboliskt steg bort från Spaniens fascistiska förflutna, säger historikern och Madridbon David Mathieson.

Fram tills nu har Spaniens forne diktator Francisco Franco legat begraven i monumentet Valle de los Caídos (De stupades dal) i bergen cirka sex mil nordväst om Madrid.

I flera år har det pågått en konflikt om huruvida diktatorns kvarlevor ska grävas upp och flyttas därifrån.

LÄS MER: Striden om Francos gravplats ett fortsatt öppet sår i Spanien

Premiärminister Pedro Sánchez och hans socialistregering vill flytta Francos grav med argumentet att det inte är värdigt att Spanien har storslagna monument för gamla diktatorer. Men detta har Francostiftelsen FNFF och Francos anhöriga motsatt sig och flyttplanerna har flera gånger skjutits upp – fram tills nu.

Nyligen gav Spaniens högsta domstol grönt ljus till flytten som inleds klockan 10.30 under torsdagen till en familjegrav utanför Madrid.

– Flytten har definitivt en symbolisk betydelse som kommer att bestå i decennier. Spanien visar inte längre respekt åt en fascistisk diktator, säger historikern och Madridbon David Mathieson som skrivit en bok om det spanska inbördeskriget.

Inte öppet för allmänheten

Varken allmänheten eller journalister får vara med under torsdagens gravöppning. Francos 1500 kilo tunga gravsten i granit ligger i en stor underjordisk basilika insprängd i ett berg som har ett 150 meter högt kors på toppen.

De enda som närvarar är två anhöriga till Franco, landets justitieminister Dolores Delgado, begravningsbyrån och en rättstekniker. Abboten från ett närliggande kloster kommer att läsa en kort välsignelse.

Från graven bär anhöriga ut kistan till den stora stentrappan och den vidsträckta öppna platsen framför monumentet. Därifrån förs kistan med helikopter till kyrkogården Mingorrubio i El Pardo strax norr om Madrid. Där Francos kvarlevor placeras bredvid hustrun Carmen Polo som dog för 31 år sedan. Flera anhöriga – de sju barnbarnen med respektive samt barnbarnsbarn – väntas dit.

Enligt regeringen kommer processen att göras på ett respektfullt sätt.

En turist håller upp en tavla föreställande Francisco Franco utanför mausoleet. Bild: Alfonso Ruiz
En turist håller upp en tavla föreställande Francisco Franco utanför mausoleet. Bild: Alfonso Ruiz

Kritik mot flytten

Men Francostiftelsen FNFF och diktatorns anhöriga är av motsatt åsikt och är mycket kritiska mot flytten.

– Regeringen har hanterat det här på ett väldigt klumpigt sätt, som allt annat de sköter. De har ljugit för och vilselett de anhöriga, säger Emilio de Miguel, styrelsesekreterare i FNFF.

Emilio de Miguel ifrågasätter också att Franco förs till kyrkogården Mingorrubio.

– Familjen vill inte att Franco ska vara begraven där. De har tvingats till det här beslutet. Platsen är mycket dåligt skyddad. Vi hoppas att detta är en tillfällig lösning.

Vill bygga informationscentrum

Frågan är nu vad som kommer att hända med De stupades dal efter att Francos kvarlever flyttats. Sánchez-regeringen har pratat om att göra om det till ett informationscentrum.

– Franco flyttas, men vad i hela världen gör man med det enorma mausoleet? Det är fortfarande helig mark som tillhör den katolska kyrkan. De måste gå med på alla planer och det blir en utmaning, säger historikern David Mathieson.

Inne i mausoleet ligger också José Antonio Primo de Rivera, grundare av det fascistiska Falangistpartiet, begraven. I kapellen finns även nära 34 000 stupade från inbördeskrigets båda sidor, många av dem oidentifierade.

Kämpar för anhöriga

Silvia Navarra driver anhöriggruppen Asociación de Familiares Pro Exhumación de los Republicanos del Valle de los Caídos (AFPERV) som representerar elva familjer.

Silvia Navarra har kämpat i många år inte bara för sina egna släktingar men även andras rättigheter till kvarlevorna av sina anhöriga. Bild: Sara Kollberg
Silvia Navarra har kämpat i många år inte bara för sina egna släktingar men även andras rättigheter till kvarlevorna av sina anhöriga. Bild: Sara Kollberg

De har alla släktingar som tillhörde den republikanska sidan och kämpade mot Francos militärrebeller. Efter att de mördats placerades deras kroppar i massgravar och därifrån fördes de senare till De stupades dal utan att anhöriga tillfrågades, menar de. De kräver därför att få flytta sina anhöriga till andra gravplatser.

– Det är väldigt viktigt för Spaniens demokrati att Franco flyttas från De stupades dal. Men regeringen har fortfarande inte mött våra krav som vi har ställt i mer än elva år. Hur kommer det sig att regeringen nu lyckats få igenom att flytta Franco men inte tillåter att vi flyttar våra kära anhöriga? Vi är upprörda över det, säger Silvia Navarra.

 

FAKTA

 

Konflikten om den forne diktatorn Francisco Francos kvarlevor i Valle de los Caídos (De stupades dal) nordväst om Madrid har pågått i flera år.

Men den har intensifierats sedan Pedro Sánchez valdes till premiärminister sommaren 2018.

I slutet av september gav Spaniens högsta domstol grönt ljus till flytten som sker torsdagen den 24 oktober. Francostiftelsen och diktatorns anhöriga är starkt kritiska och har överklagat beslutet.

Monumentet upprättades av Franco-regimen efter det spanska inbördeskrigets slut och kallades för ett försoningsmonument.

Inbördeskriget, som pågick mellan 1936 och 1939, ledde till Francos diktatur och han styrde Spanien med en järnhand fram till sin död 1975.

Det tog cirka 20 år att färdigställa De stupades dal (1940–1958) och projektet kostade enorma summor. Francoregimen använde sig av tusentals krigsfångar och politiska fångar för att bygga monumentet. Detta under en tid då Spanien var ett av Europas fattigaste och minst utvecklade länder.

Francisco Franco har fram tills nu varit begraven i basilikan som är en del av monumentet. Där ligger även José Antonio Primo de Rivera, grundare av det fascistiska Falangistpartiet.

Där finns även kapell där nära 34 000 stupade från inbördeskrigets båda sidor vilar, många av dem oidentifierade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.