Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sverige stoppar inte utvisningarna till Afghanistan

Efter bombdådet som kostat över 80 människor livet stoppar Tyskland utvisningarna till Kabul. Men Sverige följer inte deras exempel. – EU måste sluta sätta unga afghanska asylsökandes liv i fara, säger Abdul Ghafoor, på plats i Kabul.

Efter bombdådet i Kabul valde Tyskland att stoppa flygen för återvändande migranter till Afghanistan i "minst några dagar". Det berättade inrikesminister Thomas de Maizière i tv-kanalen ARD. Men i Sverige har Migrationsverket valt att inte förändra sitt ställningstagande om säkerhetsläget i Afghanistan. 
– Migrationsverket bedömer att situationen i Afghanistan är allvarlig och läget i landet har försämrats det sista året. Säkerhetssituationen varierar dock mellan och inom olika provinser. I vårt senaste rättsliga ställningstagande konstaterar vi att det råder en inre väpnad konflikt i bland annat Kabul, med återkommande allvarliga attentat. Många asylsökande som kommer från Afghanistan får därför stanna i Sverige, men situationen är inte sådan att alla har rätt till skydd, skriver Fredrik Beijer, rättschef Migrationsverket i ett uttalande.

LÄS MER: Minst 80 dödade av bildbomb vid ambassad

Migrationsverket vill inte svara på ytterligare frågor från GP, men skriver i ett mail att attentatet i Kabul "kan göra att även svenska myndigheter tillfälligt stoppar en återvändanderesa, kopplat till att det i en sådan situation kan vara svårt att praktiskt genomföra resan".

Situationen har förvärrats

Abdul Ghafoor, som själv deporterades till Kabul från Norge för fyra år sedan, har tidigare berättat för GP att situationen förvärrats drastiskt den senaste tiden med fler områden som kontrolleras av talibaner, större inflytande av ISIS och fler självmordsattacker som dödar civila. 
Idag hjälper han andra som utvisats till landet genom sin organisation AMASO, Afghan migrants advice and support organisation. Bara timmar innan bombdådet landade ett plan med flera unga asylsökande afghaner från Sverige i Kabul.
– Det är förödande här i dag. Jag har pratat med två av de återvändande från Sverige och de är i total chock, säger Abdul Ghafoor när GP når honom.

LÄS MER: Så lever ensamkommande som skickas tillbaka

Nu vill han att EU omvärderar sin återvändarpolicy till Afghanistan.
– Nato har förlorat kriget i Afghanistan och EU skickar tillbaka människor hit för att släta över skammen. De sänder fel signaler till världen, att Afghanistan ska anses vara en säker fristad. EU måste sluta sätta unga afghanska asylsökandes liv i fara, säger han.

Kommer inte stanna kvar

Den försämrade säkerhetssituationen och de små förutsättningarna till sociala eller ekonomiska nätverk kommer få de återvändande asylsökande att emigrera igen och ta samma farliga resa tillbaka igen, tror Abdul Ghafoor.
– Situationen här gör att de är helt desperata. Min erfarenhet är att över hälften av de som deporterats hit lämnar Afghanistan inom ett par månader igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.