Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Svenskt granatgevär slog ut den ryska superstridsvagnen

Det ukrainska försvarsdepartementet tackar Sverige och den svenska kungen efter att ha lyckats slå ut en av Rysslands superstridsvagnar med ett svensk granatgevär. Enligt Aftonbladet, är det den första ryska stridsvagnen av modell T-90M som förstörts i striderna i Ukraina.

Den 7 maj bekräftade det brittiska försvarsdepartementet att en så kallad ”oövervinnlig” rysk stridsvagn slagits ut av ukrainska styrkor.

Stridsvagnen var av modellen T-90M och beskrivs av försvarsdepartementet som den mest avancerade stridsvagnen i det ryska försvaret. Stridsvagnarna av modellen T-90M introducerades först 2016 och ska ha förstärkts med bland annat en förbättrad rustning och ett nytt satellitnavigeringssystem.

Enligt det brittiska försvarsdepartementet har det ryska försvaret runt 100 stridsvagnar av modellen T-90M och dessa är utplacerade bland Rysslands bästa stridsenheter.

Tackar kungen

Nu uppger Ukrainska försvarsdepartementet att det var ett svenskt granatvapen som slog ut den ryska superstridsvagnen i närheten av staden Charkiv , vilket Aftonbladet var först med att rapportera om. I ett inlägg på Twitter skriver försvarsdepartementet att det territoriella försvaret förstört en ny stridsvagn av modell T-90M och tackar Sverige.

”Den ryska stridsvagnsindustrins stolthet förstördes av den svenska handburna pansarvärnsvapnet Carl Gustaf. Vi tackar svenska folket och kungen för hjälpen”.

LÄS OCKSÅ: Mer svenska vapen till Ukraina

LÄS OCKSÅ: Pansarskott 86: Lätt och effektivt vapen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.