Arkivbild. Skidort i Österrike.
Arkivbild. Skidort i Österrike. Bild: Halvard Alvik

Svenskar bötfällda i Alperna – bröt mot lockdown-regler

Österrikisk polis har bötfällt 96 utländska turister vid en skidort i Alperna efter att de ignorerat landets tillfälliga pandemilag. I ett uttalande meddelar polisen att svenskar ingick i turistgruppen, som nu tvingas böta drygt 20 000 svenska kronor vardera.

ANNONS
|

Reuters var först med att rapportera om den österrikiska polisens insats under fredagskvällen i Sankt Anton, där 96 turister bötfälldes för att ha brutit mot landets karantänregler.

"Det var bland annat britter, danskar, svenskar, rumäner, tyskar, australiensare, irländare och polacker som kontrollerades och bötfälldes”, meddelade Tyrolens polismyndighet i ett uttalande under fredagen.

Drygt 20 000 kronor i böter

En grupp på 15 poliser utförde kontrollen under kvällen och de som ansågs ha brutit mot reglerna bötfälldes med en summa på 2 180 euro, motsvarande omkring 20 000 svenska kronor.

Österrike befinner sig sedan 26 december i en tredje rikstäckande nedstängning, där man bland annat tillämpat strikta karantänsregler för att minimera antalet skidturister från andra länder.

ANNONS

Trots detta har skidorter under de senaste veckorna sett en ökning i form av bokningar, då inresande kunnat kringgå lagar genom att boka in sig på diverse träningsläger.

Sankt Antons borgmästare Helmut Mall berättade för Reuters att några resenärer gått så långt som att skriva över sig på lokala adresser och hävda att man tagit sig till skidbyn sökandes efter arbete – trots att det inte finns några lediga tjänster.

Landet drabbades hårt av en andra coronavåg i november då man bland annat nådde nio tusen nya fall per dag.

Totalt har Österrike haft över 400 000 bekräftade fall av covid-19 och mer än 7 700 dödsfall.

ANNONS