EU stänger luftrummet för belarusiska flyg

Efter att ett Ryanairplan under söndagskvällen tvingades landa i Belarus, varpå två av passagerarna – regimkritikern och journalisten Roman Protasevitj och flickvännen Sofia Sapega – greps och fördes bort, fortsätter de skarpa reaktionerna. Efter ett toppmöte på måndagskvällen stoppas belarusiska flyg från att flyga till EU.

ANNONS
|

Belarus beordrade på söndagskvällen att ett Ryanairplan på väg från Grekland till Litauen skulle landa i huvudstaden Minsk. Två stridsflygplan skickades upp för att följa det.

Väl nere i Minsk greps den regimkritiske journalisten Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega. Ytterligare fyra personer följde inte med planet från Minsk till Vilnius.

The Guardian rapporterar att Ryanairs vd Michael O’Leary, i en intervju med programmet Newstalk Breakfast, säger att man ”tror att även några KGB-agenter klev av planet på flygplatsen”.

Tidningen skriver att det är det första officiella uttalandet som bekräftar att ytterligare fyra andra passagerare, utöver Roman Protasevitj och Sofia Sapega, gått av i Minsk efter den tvingade nödlandningen.

ANNONS

Teorin är att det rört sig om personal från underrättelsetjänsten i Belarus, som skuggat Roman Protasevitj.

LÄS MER:Lukasjenko tvingade ned passagerarplan

Roman Protasevitj lever, liksom andra framträdande oppositionella, i exil i Litauen på grund av president Aleksandr Lukasjenkos hårdföra styre. Han har stämplats som terrorist av den belarusiska regimen.

Belarusiska flyg stoppas från att flyga till EU

Och under måndagskvällen kom reaktionen från EU: stats- och regeringscheferna stoppar belarusiska flyg från att flyga till EU.

LÄS MER:Aktivisten som retat Lukasjenko sedan tonåren

Det är i ett gemensamt uttalande från det pågående toppmötet som ministerrådet manas att “vidta nödvändiga åtgärder för att förbjuda flygningar i EU:s luftrum av belarusiska flygbolag och hindra tillgång till EU-flygplatser för sådana flygplan”.

Vidare så kräver även EU-länderna att Roman Protasevitj och Sofia Sapega omedelbart släpps.

TT skriver även att EU:s ministerråd uppmanas att utöka sanktionera mot Belarus, både vad gäller enskilda personer men också i form av “riktade ekonomiska sanktioner”.

Belarus har omkring 9,5 miljoner invånare och är till ytan knappt hälften så stort som Sverige.

Landet gränsar till Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Ukraina och styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och dennes auktoritära regering.

Regimen anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna och har utestängts från Europarådet. Belarus kallas ofta för "Europas sista diktatur".

Samtliga presidentval sedan 1994 har utdömts som mer eller mindre odemokratiska.

Källa: Utrikespolitiska institutet/Landguiden

Icke-EU-länder som Storbritannien och Ukraina agerade tidigare under dagen.

Flygtillståndet för Belavia stoppas "med omedelbar verkan", säger exempelvis brittiske utrikesministern Dominic Raab i parlamentet i London.

Regimen hävdar bombhot

TT rapporterar att regimen i Minsk till en början uppgav att ett bombhot hade riktats mot planet – men ingen bomb hittades när flygplanet genomsöktes.

Senare under måndagen släpptes nya uppdateringar från belarusiska myndigheter gällande det påstådda bombhotet. Chefen för flygavdelningen på transportdepartementet, Artem Sikorskyj, hänvisade till ett brev från palestinska, terrorstämplade rörelsen Hamas, som ska ha skickats till regeringen:

ANNONS

"Vi, Hamas soldater, kräver att Israel upphör med striderna i Gazaremsan. Vi kräver att EU tar tillbaka sitt stöd för Israel i det här kriget … En bomb har planerats på denna flygning. Bomben kommer att utlösas över Vilnius den 23 maj om ni inte hörsammar våra krav", lyder det påstådda brevet som Sikorskyj läste upp för journalister.

Påståendet om att gruppen har utfärdat ett bombhot mot flygplanet dementeras av Hamas talesperson. I stället kan det ha genomförts av någon eller några som "försöker påverka omvärldens stöd för det palestinska folket och dess legitima motstånd".

Transportstyrelsen avråder

På måndagseftermiddagen avråddes svenska flygbolag av Transportstyrelsen att flyga över belarusiskt luftrum. Detta mot bakgrund av en uppmaning från den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten, EASA, att överväga att stoppa flyg genom området. Beskedet gäller tills situationen och frågan stabiliserats.

– Vi har inte bestämt något datum för när det ska upphöra, utan följer utvecklingen, säger Monica Näslund, pressansvarig vid Transportstyrelsen.

ANNONS