Det är ännu oklart vad som har hänt med gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2 – men experter inom energi och försvar tvivlar på att det rör sig om en olyckshändelse.
Det är ännu oklart vad som har hänt med gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2 – men experter inom energi och försvar tvivlar på att det rör sig om en olyckshändelse. Bild: Alexei Nikolsky

Svenska experten: ”Finns uppenbart intresse för Ryssland”

Gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2 läcker – och enligt energiexperter beror det sannolikt inte på en olyckshändelse.

ANNONS
|

På måndagseftermiddagen upptäcktes ett plötsligt tryckfall i ledningen på Nord Stream 2, som är dragen från Ryssland till Tysklands norra kust. Senare rapporterade även Nord Stream 1, som går längs med samma sträcka, ett tryckfall.

Svenska Sjöfartsverket konstaterar att båda ledningarna skadats.

På tisdagsförmiddagen uttalade sig operatören Nord Stream AG om skadorna på gasledningarna och sa att de var "utan motstycke”, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Senare uttalade sig även Kremls talesperson Dmitrij Peskov om händelsen.

– Inga alternativ kan uteslutas just nu, säger Dmitrij Peskov, enligt Tass.

Han tillade att Kreml är ”extremt oroade” över situationen och vill att händelsen ska utredas.

ANNONS

Tyska Der Tagesspiegel, som stödjer sig på en icke namngiven källa med insyn i tyska regeringens och myndigheters bedömning, skriver att man i Berlin utgår från att det skett ett medvetet sabotage.

– Vi kan inte föreställa oss något scenario som inte innebär en riktad attack, säger den icke namngivna källan till tidningen.

Svenska experten: ”Finns uppenbart intresse för Ryssland”

Även Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap och expert på försvarspolitik och säkerhet i Östersjöområdet, tvivlar på att det rör sig om en ren olyckshändelse.

– Det finns ett uppenbart intresse för Ryssland att kunna påstå att man inte kan leverera gas till Europa. Särskilt om det rör sig om en ”force majeure” där man kan säga att det är en olycka, säger Magnus Christiansson till GP.

Även om det i nuläget inte är säkerställt att det rör sig om någon form av sabotage eller att det skulle vara Ryssland som ligger bakom en sådan händelse så menar Christiansson att det inte ligger i några av de europeiska ländernas intressen att förstöra gasledningen.

– Det finns inte särskilt många länder i Europa som vill ha mindre energi just nu, utan de flesta skriker efter alla möjliga former av energi, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Om Ryssland ligger bakom detta kommer man att fortsätta ljuga och skylla ifrån sig och påstå att det är russofobiska anklagelser.

Han vill inte kommentera hur en potentiell attack hade kunnat se ut, men tror att det redan kan ha funnits förberedelser för att komma åt gasledningarna.

– Jag är alldeles övertygad om att när man la ut den här ledningen från början så gjorde man olika förberedelser för precis den här typen av scenarion där man kan komma att behöva strypa gasen till väst.

Den största effekten han tror att det här kommer få är att det fortsätter att påverka och cementera folkopinionen i Europa om de potentiellt negativa konsekvenserna som det innebär att vara beroende av rysk gas.

– Relationerna är så bottenfrysta mellan Ryssland och väst. Jag tror inte att det här kommer förändra temperaturen. Det är redan kylskåpskallt, säger Magnus Christiansson.

Varning utfärdad till fartyg – risk för explosion i området

Sjöfartsverket har skickat ut en varning för att handelsfartyg ska hålla sig minst fem sjömil, motsvarande knappt tio kilometer, från de skadade ledningarna. För flyg gäller en säkerhetshöjd på tusen meter. Myndigheten varnar också för explosiv gas i området kring Nord Stream 2.

– Vi vet ingenting om orsaken till läckorna, men vi följer utvecklingen och håller extra koll så att inga fartyg missar varningen och kommer för nära, säger Sara Eriksson.

ANNONS

En presstalesperson för Nord Stream 1 vill inte kommentera uppgifterna om påstått sabotage, och kan heller inte ge prognos för när skadorna kan vara åtgärdade.

– Så länge utredningen pågår kan vi inte spekulera i orsakerna.

LÄS MER:Detta vet vi om gasläckorna

LÄS MER:"Osannolikt" att gasläckorna beror på olycka

LÄS MER:Gaspriset stiger efter läckorna: "Psykologiskt"

ANNONS