Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utrikesminister Margot Wallström och hennes EU-kollegor ska prata om Iran-avtalet, JCPOA. Arkivfoto.

Svajigt för Iran-avtal – trots stöd i EU

Iran-avtalet behövs för att undvika kärnvapenupprustning i Mellanöstern, varnar utrikesminister Margot Wallström (S) i Bryssel. Men hon är långt ifrån säker på att avtalet kommer att överleva.

Sedan EU:s utrikesministrar diskuterat kärnenergiavtalet med Iran, JCPOA, på måndagens möte är Wallström tydligt pessimistisk.

Visserligen är EU-länderna fortsatt eniga om att hålla fast vid avtalet, trots USA:s uppsägning och hot om tuffa sanktioner. Men samtidigt är det inte givet att Iran självt vill hålla fast vid uppgörelsen.

- Det här är verkligen en mycket besvärlig fråga som det är långt ifrån säkert att vi kan klara framöver. Jag tror att det är osäkert om Iran kommer att stanna kvar i den här överenskommelsen om inte vi kan visa att vi klarar av också de ekonomiska konsekvenserna av detta, säger Wallström i Bryssel.

Åtgärder undersöks

EU-kommissionen har föreslagit en rad åtgärder för att blockera USA:s sanktioner och göra det möjligt för EU-företag att fortsätta handla med Iran.

Men systemet är oprövat och många företag är fortsatt osäkra om hur man ska göra – särskilt de företag som samtidigt är verksamma i USA.

- Vi behöver göra en ordentlig inventering av hur det ser ut och vilka företag som kan behöva hjälp eller referera till skyddsåtgärderna från kommissionens sida. På mitt förslag sade vi att vi bör utse en kontaktperson i varje land som gör en sådan inventering och som kan föra vidare erfarenheter och idéer på hur man kan jobba med de här utmaningarna, säger Wallström.

Oro för upprustning

Om företagen börjar dra sig tillbaka är risken uppenbar att avtalet faller.

- Jag bara tror att det kommer att bli svårt för många företag och om Iran ser att de här företagen på grund av de amerikanska sanktionerna inte kan stanna kvar eller idka ekonomiska affärer med Iran, då kommer det att bli svårt för Iran att stå emot. De har också en opinion inom Iran som gärna vill se att man lämnar överenskommelsen, säger utrikesministern.

Säkerhetspolitiskt skapar det en hel del nervositet.

- Det ekonomiska är en sak. Det säkerhetspolitiska är en annan. Det är därför det är så farligt att låta den här överenskommelsen falla. Det är stor risk för att Iran då återgår till att bygga upp sin kärnvapenarsenal och då kommer andra länder att följa efter i Mellanöstern – det kan vi vara ganska säkra på, säger Margot Wallström i Bryssel.