Den ideella organisationen Laba arrangerar folkbildningsevenemang över hela Ryssland, som detta i februari 2018 i Moskva.
Den ideella organisationen Laba arrangerar folkbildningsevenemang över hela Ryssland, som detta i februari 2018 i Moskva. Bild: Laba via TT

Svårare för ryska folkbildare efter lagändring

Ändringarna i den ryska utbildningslagen skapar stor osäkerhet bland vetenskapsfrämjare. Samtidigt är efterfrågan på deras tjänster stor.

ANNONS

Populärvetenskapliga festivaler som samlar tusentals personer i parker. Frågesport där man tävlar mot statsvetare på pubar. Debatter om rysk popmusik på bibliotek. De senaste tio åren har den här typen av folkbildande aktiviteter fått ett uppsving i Ryssland. Men de kommande ändringarna i utbildningslagen kan försvåra verksamheten.

Bland dem som bedriver folkupplysningsverksamhet i Ryssland finns den ideella organisationen Laba.

– - Vi berättar om forskning i underhållningsform. De som håller i våra evenemang är universitetsdoktorer och forskare, säger Lavas vd, Evgenij Nasyrov, till TT.

Laba samarbetar med landets toppuniversitet och arrangerar allt från föreläsningar till studiebesök. Sedan år 2017 har organisationen anordnat fler än 2 000 evenemang, och har som mest haft 30 000 besökare vid ett landsomfattande arrangemang.

ANNONS

Och det finns hundratals liknande organisationer runt om i landet.

Onödig byråkrati

Ändringarna i utbildningslagen som träder i kraft den 1 juni kan försvåra verksamheten för folkupplysningsorganisationer som Laba. Men den förordning som tagits fram för att precisera innehållet i lagen ska nu skrivas om efter massiv kritik. När en ny förordning presenteras är oklart.

Om den nuvarande föreslagna förordningen antagits utan ändringar skulle arrangörer exempelvis behöva intyga att den som håller ett föredrag inte är en "utländsk agent", att arrangören inte är dömd för något brott och den inte har några smittsamma sjukdomar.

– Skolor har redan mycket byråkrati och vill inte ha mer. Det blir svårt att få dem att gå med på det och färre kommer att vilja samarbeta och ta emot oss, säger Evgenij Nasyrov.

Oklart hur det blir

Youtube-kanaler som är inriktade på vetenskap växer också stort på den rysktalande delen av internet. I förordningen nämndes även hemsidor, vilket skapar oro bland innehållsskaparna.

– Ingen vet hur det kommer att fungera i praktiken. Så som lagen är formulerad öppnar den för staten att ställa vilka krav som helst på folkupplysare, säger Vlad Gontjaruk till TT.

Han driver Youtube-kanalen Sci-One och har nästan en miljon följare.

– Formuleringarna kan man gå runt, men vem garanterar att det inte kommer nya ändringar som gör vårt arbete helt omöjligt?

ANNONS

Men Laba kommer inte att lämna branschen.

– - Vi kommer fortsätta att driva vår verksamhet. Blir det omöjligt att driva verksamheten som förut hittar vi nya kontaktytor som lägenheter, garage eller skogsgläntor, säger Nasyrov.

Bild från ett evenemang arrangerat av Laba i Moskva, 2018.
Bild från ett evenemang arrangerat av Laba i Moskva, 2018. Bild: Laba via TT
Evgenij Nasyrov, vd för den ryska organisationen Laba som arrangerar evenemang för att öka intresset för populärvetenskap.
Evgenij Nasyrov, vd för den ryska organisationen Laba som arrangerar evenemang för att öka intresset för populärvetenskap. Bild: Privat/TT

Fakta: Lagen och förordningen

Ändringarna i utbildningslagen ska träda i kraft den 1 juni 2021. De väntas ge regeringen rätt att kontrollera den så kallade "folkupplysningsverksamheten" – ett nytt begrepp som förs in i den ryska lagen. Dessutom ska alla avtal om internationellt samarbete med utbildningsorganisationer godkännas av regeringen, med undantag för studentutbyte.

Regeringen har tagit fram en förordning för att ytterligare precisera innehållet i lagen. Denna ska nu arbetas om, men det är oklart när en ny version kommer att läggas fram. Lagen börjar gälla ändå.

ANNONS