Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frågan om immunitet mot det nya coronaviruset har varit högaktuell sedan fallen började rapporteras in. Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Frågan om immunitet mot det nya coronaviruset har varit högaktuell sedan fallen började rapporteras in. Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Studie: Immunitet mot corona kan vara i flera år

Immunitet mot det nya coronaviruset kan vara i flera år enligt en ny studie, skriver New York Times.

En ny amerikansk studie pekar på att man kan vara immun mot coronaviruset i flera år, kanske till och med under flera årtionden, skriver New York Times.

Det enligt forskningsresultat från La Jolla Institute of Immunology i Kalifornien som publicerades 16 november. Studien har dock inte blivit kvalitetsgranskad eller publicerad i en vetenskaplig tidskrift – man påminner vid publiceringen att dess resultat inte kan ses som etablerad information än.

Studien innefattade 185 män och kvinnor mellan 19 och 81 år som alla hade tillfrisknat från covid-19. Flera delar av deras immunsystem undersöktes för att få en så fullständig bild som möjligt av hur immunförsvaret reagerade.

Åtta månader efter att deltagarna i undersökningen blev sjuka var majoriteten av dem fortfarande tillräckligt immuna för att bekämpa viruset.

LÄS MER: Studie: Barn har oftare antikroppar mot coronaviruset – utan att ha haft covid-19

Vita blodkroppar ökade

Anledningen till att forskarna bakom studien tror att de kommer förbli immuna länge är att T-cellerna bröts ner mycket långsamt medan B-cellerna (vita blodkroppar som producerar antikroppar som gör att kroppen kan kan känna igen och bekämpa virus) ökade, något som forskarna enligt New York Times inte riktigt kan förklara.

– Att immunförsvaret kan komma ihåg och känna igen viruset i så stor utsträckning innebär förmodligen att de flesta kan undvika att bli svårt sjuka i många år, säger Shane Crotty, virolog på La Jolla Institute of Immunology, till New York Times.

Tidningen påpekar också att folk som blev sjuka i sars, som orsakades av ett annat coronavirus, fortfarande har viss immunitet 17 år senare.

Samtidigt fick ett litet antal infekterade personer som deltog i den nya studien inte samma långlivade immunitet. En förklaring till det skulle kunna vara att deltagarna blev utsatta för olika mängder av viruset.

LÄS MER: Vaccin mot covid-19 på gång i Göteborg

LÄS MER: Folkhälsomyndigheten utreder 150 fall av misstänkt återinsjuknande i covid-19

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.