Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Stora demonstrationer efter abortförbud i Polen

Protester har blossat upp i Polen efter att landets konstitutionsdomstol fastslagit ett nästan heltäckande förbud mot abort. Nu planeras ytterligare protester.

Fler oönskade graviditeter och olagliga aborter kan följa på förbudet. Det införs under en konservativ regering som av EU kritiseras för att inte fullt ut följa de gemensamma rättsstatliga principerna. När dessa blev ett villkor för bidrag ur EU:s stora återhämtningsfond förra året protesterade Ungern och Polen. Först efter en omstridd kompromiss kunde långtidsbudgeten och fonden räddas.

Nu är Polen återigen i fokus för en uppslitande kontrovers som väcker internationellt eko. Medan allt fler länder som traditionellt har varit dominerade av den katolska kyrkans värderingar, som Irland, har gett efter för folkflertalets vilja och lättat eller avskaffat sträng abortlagstiftning går utvecklingen åt andra hållet i Polen.

"Ett ofött barn är en människa"

I oktober beslutade den polska författningsdomstolens att en lag från 1993 som tillät abort i fall av allvarliga och irreversibla abnormiteter på fostret var författningsstridig. Bara under 2019 genomfördes 98 procent av alla aborter på de grunderna. Domstolen motiverade sitt beslut med att "ett ofött barn är en människa" och därför förtjänar skydd enligt Polens konstitution som garanterar rätten till liv.

Regeringen stödde förändringen, men anhängare av rätten till abort var upprörda. Omfattande och upprepade protester bröt ut i landet. Polens premiärminister Mateusz Morawiecki krävde ett stopp för demonstrationerna mot den nya abortlagen. För att kunna ha frihet att välja måste man först vara levande, enligt premiärministern. Till journalister sa han också att det är totalt oacceptabelt med "aggression, barbari och vandalism".

LÄS MER: Polen kritiseras av EU-parlament om abort

Beskrivs som en extrem lag

Den nya lagen började tillämpas i onsdags. Hädanefter får gravida bara göra abort efter våldtäkt, incest eller då den havande kvinnans hälsa och liv är i fara. Lagen har av kritiker beskrivits som extrem, kontroversiell och tragisk.

I torsdags kväll trotsade hundratals demonstranter i Warszawa riskerna för att bli smittade under coronapandemin. En del bar svarta munskydd med en röd blixt, en symbol för rätten till fri abort. Andra höll upp skyltar med texterna "Vi har fått nog" och "Det här betyder krig". En ung man tittade i kameran, omgiven av två unga kvinnor, bakom budskapet (i svensk översättning): ”Kära världen! Rädda polska kvinnor från den sadistiska regeringen!”

– Vi har samlats här eftersom staten tror att de kan beröva oss vår frihet, sa en demonstrant.

En annan demonstrant, Gabriela Stepniak, sa till nyhetsbyrån Reuters.

– Jag vill att vi ska ha våra grundläggande rättigheter, rätten att bestämma om våra kroppar, rätten att bestämma vad vi vill göra och om vi vill föda barn och under vilka omständigheter att få barn.

Röd färg rapporteras ha hällts ut framför landets konstitutionsdomstol. Ett flertal demonstranter greps i huvudstaden. Även på andra håll i landet förekom protester som väntas fortsätta.

LÄS MER: Nya protester mot polskt abortstopp

Färre än 2000 lagliga aborter varje år

Enligt den polska regeringen motiveras beslutet bland annat med att det görs för många "omänskliga aborter". Till det räknas till exempel abort av barn med Downs syndrom eller på grund av fosterskador, skriver Svenska Yle.

Färre än 2 000 lagliga aborter görs varje år i Polen. Enligt uppskattningar gör ytterligare 200 000 polacker abort varje år antingen olagligt eller i ett annat land. Cirka 98 procent av de lagliga aborterna gjordes på basis av fosterskador år 2019, enligt Svenska Yle.

Den nya lagstiftningen godkänner inte abort på grund av fosterskador. Kvinnan måste föda barnet även då dess medfödda defekt är direkt livshotande.

Enligt grupper som värnar om kvinnors rättigheter och hälsa och demonstranter kan den nya lagstiftningen leda till att fler söker aborthjälp utomlands, gör farliga och olagliga aborter eller fortsätter en icke livskraftig graviditet. En annan följd kan bli att fler väljer att inte försöka skaffa sig barn. Människor med ont om pengar har inte råd att resa utomlands för att göra abort.

Grupper som stöder förbudet säger att det handlar om barnets mänskliga rättigheter.

– Vi är mycket glada över att denna dom har offentliggjorts. Det är ett stort steg mot förverkligandet av mänskliga rättigheter för alla människor", säger Karolina Pawlowska från Ordo Iuris internationella juridiska centrum till BBC.

LÄS MER: Demonstration för polsk aborträtt i centrala Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.