Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Stora dödstal i Sydafrika – pandemin avmattas inte

Den senaste tiden har dödstalen varit alarmerande höga i Sydafrika. I USA har över fyra miljoner människor smittats. På flera håll i världen visar pandemin fortfarande inga tecken på att avmattas, tvärtom.

Snart sju månader efter det första larmet i Kina har över 15 miljoner människor smittats av coronaviruset och omkring 630 000 avlidit, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Värst drabbat i antalet sjuka är USA där på torsdagen gränsen fyra miljoner smittade passerades och närmare 143 000 dött.

Därefter följer Brasilien med omkring 2, 3 miljoner smittade och 83 000 döda, Indien med 1,3 miljoner smittade och 30 000 döda och Ryssland med 800 000 smittade och 13 000 döda.

På femte plats ligger Sydafrika, enligt WHO-statistik på fredagen, med närmare 400 000 bekräftade fall av smitta och 6 000 döda. Det är inte mycket mer än Sveriges snart 5 700 döda, men det har sannolikt en annan förklaring:

Mörkertalet i Sydafrika är, liksom på andra håll i Afrika och även på andra håll, stort, möjligen mycket stort.

Det sydafrikanska medicinska forskningsrådet (SAMRC) konstaterar i en ny rapport att dödligheten i Sydafrika har varit nästan 60 procent högre än förväntat de senaste veckorna. Det kan tyda på att de coronarelaterade dödsfallen är många fler och virusspridningen mycket mer omfattande än vad officiell statistik visar.

"De senaste veckorna har siffrorna visat en obarmhärtig ökning – vid den andra veckan i juli var det 59 procent fler dödsfall från naturliga orsaker än vad som förutsågs baserat på historisk data", står det i rapporten.

Rekordmånga döda på ett dygn

Samtidigt som rapporten släpptes meddelade hälsodepartementet att rekordmånga dött i covid-19 på ett dygn – 572 personer. Men det kan alltså i värsta fall vara betydligt fler än så.

Enligt rapporten inträffade mellan i början av maj och mitten av juli över 17 000 fler dödsfall än förväntat. Av dem var nästan 11 200 avlidna i den mest mottagliga och sårbara åldersgruppen för viruset, över 60 år gamla.

– De veckovisa dödsrapporterna har uppenbarat en enorm diskrepans mellan landets bekräftade covid-19-dödsfall och antalet överskott av naturliga dödsfall, säger professor Debbie Bradshaw, författare till rapporten.

President Cyril Ramaphosa införde en hård nedstängning av samhället i slutet av mars när coronapandemin bröt ut. När landet endast hade 400 bekräftade fall stängdes affärer, människor beordrades att stanna hemma och militären kallades ut på gatorna för att se till att restriktionerna efterlevdes, skriver TT.

En snabbt växande fattigdom, arbetslöshet och ökad desperation bland en stor del av befolkningen fick regeringen att lyfta restriktionerna innan toppen av pandemin var nådd.

SAMRC har under flera årtionden forskat i sjukdomstrender och identifierat de viktigaste orsakerna till dödsfall i landet och man har identifierat en överdödlighet som är kopplad till covid-19, enligt rådets chef Glenda Gray.

– De kan tillskrivas såväl covid-19-dödsfall som icke-covid-19 till följd av andra sjukdomar som tuberkulos, hiv och icke-smittsamma sjukdomar, eftersom sjukvården är omdirigerad för att stötta den här hälsokrisen, säger hon enligt TT.

Utvecklingen går åt fel håll även i USA

I USA går utvecklingen också åt fel håll. Antalet smittade av coronaviruset är nu officiellt över fyra miljoner. Bara de senaste 16 dagarna har över en miljon människor konstaterats smittade. På torsdagen rapporterades över 67 000 nya fall. En av flera amerikanska delstater som redovisar sina högsta siffror hittills under den globala pandemin är Florida.

För tredje dagen i rad noterades över tusen döda i USA för första gången sedan i början av juni.

En konsekvens av det extremt allvarliga och osäkra läget är att president Donald Trump inte kommer att framträda inför sina anhängare vid det republikanska partikonventet i Jacksonville i Florida.

– Det här är helt enkelt inte rätt tid för det, sade presidenten till journalisterna i Vita huset.

– Tusentals har bokat biljetter och alla vill desperat vara där, men jag vill skydda det amerikanska folket. Det har alltid varit det viktigaste för mig, sade Trump.

Nomineringsprocessen inför presidentvalet i november kommer att hållas som planerat, men utan publik. Trump ska acceptera partiets kandidatur inför presidentvalet i november "på ett annat sätt", heter det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.