Israeliska säkerhetsstyrkor vid ett shoppingcenter som skadades av raketattacken i Shlomi, norra Israel.
Israeliska säkerhetsstyrkor vid ett shoppingcenter som skadades av raketattacken i Shlomi, norra Israel. Bild: Ariel Schalit

Stor raketattack från Libanon mot Israel

Från Gaza och Libanon har 34 raketer avfyrats mot Israel. Fem av dem har slagit ner på israeliskt territorium. Det är den allvarligaste attacken från Libanon sedan 2006. Israel hävdar att Hamas ligger bakom.

ANNONS
|

Det israeliska luftförsvaret ”Iron Dome” sköt ner 25 raketer, enligt Times of Israel. Minst fem raketer ska ha slagit ner och orsakat skador på israeliskt territorium. Om nedslagsplatsen för de övriga fyra finns det i nuläget inga uppgifter. Minst två personer ska ha skadats lindrigt.

Enligt det israeliska försvaret, IDF, är den terrorstämplade gruppen Hamas ansvarig för attacken.

Raketattacken skedde på den första dagen av den judiska högtiden Pesach. Den israeliske utrikesministern Eli Cohen uppmanar det internationella samfundet att fördöma attackerna.

”Medan vi sitter vid matbordet, familjer och vänner, möter Israel raketer från söder och norr. Det är inte en slump. Ingen bör testa oss, vi kommer vidta alla nödvändiga åtgärder för att försvara vårt land och folk”, skriver Cohen på Twitter.

ANNONS

Enligt FN:s fredsbevarande styrkor i Libanon. UNFIL, säger att raketattacken är ”extremt allvarlig”.

FN-styrka manar till lugn

”Denna eftermiddag avfyrades flera raketer från södra Libanon mot Israel. Den nuvarande situationen är extremt allvarlig. UNFIL manar till återhållsamhet och att undvika all ytterligare eskalation”, skriver styrkan i ett uttalande. dess ledare, generalmajor Aroldo Lazaro, ska vara i kontakt med både israeliska och libanesiska myndigheter.

Det är oklart vem som ligger bakom attacken. Den libanesiska Hizbollahmilisen har nekat till inblandning, skriver Times of Israel med hänvisning till nyhetsbolaget Al-Arabiya.

Bara timmar innan raketerna avfyrades hade Hizbollah meddelat att man stöder ”alla åtgärder” som palestinska grupper kunde tänkas vidta efter sammandrabbningar mellan palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor vid Al-Aqsa moskén i Jerusalem.

Premiärminister Benjamin Netanyahu kommer att hålla ett möte med försvarsministern och den israeliska försvarsmakten, med anledning av attacken.

USA:s utrikesdepartement fördömer attacken och säger i ett uttalande att Israel har ”rätt att försvara sig” efter raketanfallen.

– Vårt engagemang för Israels säkerhet är bergfast. Vi erkänner Israels legitima rätt att försvara sig mot alla former av aggression, säger departementets talesperson Vedant Patel.

LÄS MER:FN-chef "chockad" av Israels moskéstormning

LÄS MER:Krigsmuller efter våldsspiral runt al-Aqsa

ANNONS