Spädbarn räddas i dramatisk insats

Bilden på Juan Francisco Valle i det spanska civilgardet som räddar ett spädbarn i vattnet utanför den spanska exklaven Ceuta sprids som en löpeld på sociala medier världen över. De senaste dagarna har tusentals människor tagit sig över vattnet från Marocko.

ANNONS
|

41-årigen visste inte om den stelfrusna bebisen levde eller inte när han genomförde insatsen. Källor inom civilgardet bekräftar att spädbarnet är vid liv, men avslöjar inte var det befinner sig just nu, skriver tidningen El País.

Juan Francisco Valle har arbetat inom en specialenhet för sjöräddning inom Guardia Civil i tolv år.

Barnet vars bild nu sprids på nätet ska ha varit fastsurrad på sin mors rygg, då hon simmande försökte ta sig till den spanska exklaven från Marocko.

Bara de senaste dagarna har 8 000 migranter tagit sig in i Ceuta från Marocko. Situationen vid gränsen har ökat de diplomatiska spänningarna mellan regeringarna i Madrid och Rabat.

ANNONS

LÄS MER:"Allvarlig kris" vid spansk gränsövergång

Människorna, som simmat omkring 200 meter från den marockanska sidan av gränsen, har mötts av spanska civilgardister med kravallsköldar och batonger. Över hälften har skickats tillbaka till Marocko av spanska myndigheter.

Ökade diplomatiska spänningar

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez besökte Ceuta i tisdags och kallade ökningen av migranter för en "allvarlig kris" för såväl Spanien som Europa. Spanien har också kallat upp Marockos ambassadör för att påminna om att gränskontrollen är ett "gemensamt ansvar".

Läget är spänt mellan Marocko och Spanien sedan det framkommit att självständighetsrörelsen Polisarios ledare Brahim Ghali vårdas för covid-19 på ett spanskt sjukhus. Polisario kämpar för att Västsahara ska bli självständigt från Marocko och regeringen i Rabat har surnat till över sjukhusvistelsen.

Vissa bedömare menar att Marocko har lättat på gränskontrollerna som ett sätt att sätta press på Spanien. Och Marockos minister med ansvar för mänskliga rättigheter menar att det inte är mer än rätt på grund av Madrids beslut att vårda Ghali. "Marocko har rätt att luta sig tillbaka... så att Spanien inser att priset att underskatta Marocko är högt" skriver Mustafa Ramid på Facebook.

Kort därefter kom beskedet att spansk domstol i början av juni kommer att kalla Brahim Ghali till ett förhör angående misstankar om krigsbrott.

Förhören är ett första steg mot en större rättsprocess mot Polisario-ledaren. Han är bland annat misstänkt för folkmord, terrorism och tortyr enligt förundersökningsdokument som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

ANNONS

Exklav

En exklav är en del av en stats territorium som ligger skild från resten av staten och saknar landförbindelse med den (öar är inte exklaver). Om exklaven ligger helt omsluten av ett annat lands territorium är den en enklav i förhållande till detta territorium.

En annan exklav är den amerikanska delstaten Alaska, som är omgivet av Kanada och saknar landgräns till övriga USA.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS