Ryssland har satt tagit tusentals barn från deras föräldrar och deporterat dem, enligt hjälporganisationen SOS Barnbyar.
Ryssland har satt tagit tusentals barn från deras föräldrar och deporterat dem, enligt hjälporganisationen SOS Barnbyar. Bild: Andriy Dubchak

SOS barnbyar: Över 19 000 ukrainska barn deporterade

Under Rysslands invasion av Ukraina har hittills mer än 19 000 ukrainska barn skilts från sina föräldrar och deporterats till Ryssland, meddelar hjälporganisationen SOS Barnbyar.
– Det är krigsbrott och enligt internationell rätt del i ett folkmord, säger Serhii Lukasjov, ledare för organisationen i Ukraina.

ANNONS
|

Barnen har skilts från sina föräldrar på olika sätt. I början av kriget skars, enligt Lukasjov, många av från varandra av de snabbt framryckande ryska styrkorna. Plötsligt befann sig barnen ensamma på ockuperat område.

– Ockupanterna flyttade ofta barnen till andra regioner och till Ryssland. Senare gick de fram mer offensivt och föreslog för familjer med särskilda behov att de skulle skicka deras barn på sommarläger för att återhämta sig ett par veckor. Barnen kom aldrig tillbaka, säger Serhii Lukasjov.

Barn ska också ha tagits från föräldrar som gripits när de försökt fly från ockuperade områden.

Hjälper föräldrarna

I Ryssland placerades barnen i hem, på sjukhus eller i fosterfamiljer. Flera fick med kort varsel ett ryskt pass.

ANNONS

– Barnen berättar om omskolning och hjärntvätt. De får höra att deras föräldrar och Ukraina skulle ha avvisat dem och att de, om de återvänder, skulle ställas inför rätta. Vissa barn lockades med stora löften, andra sattes under press, säger Serhii Lukasjov.

Organisationen hjälper föräldrar att få tillbaka deras barn, men det är föräldrarna själva som måste åka. De instrueras i hur de ska prata med myndigheterna och vilka rutter de ska ta. Men även när det lyckas att få hem barnen är problemen inte över, enligt SOS Barnbyar.

– Vissa har undervisats nio månader i rysk skola och utsatts för deras propaganda. Sådant lämnar spår, säger Serhii Lukasjov.

Han är säker på att de deporterade barnen kommer att vara en fråga under lång tid framöver.

– När kriget är över kommer vi ge oss ut och söka efter dem. Om de då vill återvända är deras beslut, men de har rätt till det.

LÄS MER:Liten chans till genombrott i ukrainsk offensiv

LÄS MER:Göteborgs hamn har använts för att fylla Putins krigskassa

LÄS MER:Tyskland köper 50 stridsvagnar till Ukraina

LÄS MER:Betydligt färre barn föds i Ukraina sedan kriget

ANNONS