Charlotte Boitiaux är övertygad om att Parisborna kommer att resa sig.
Charlotte Boitiaux är övertygad om att Parisborna kommer att resa sig.

Parisborna beslutna att övervinna förlusten

Branden må vara släckt och fasaden har klarat sig – men storklockan i Notre-Dame har slutat ringa. Parisborna, vars stad har drabbats hårt de senaste åren, verkar ändå fast beslutna att övervinna även eldsvådan som svårt skadat ett av stadens viktigaste symboliska monument.

ANNONS
|

Notre-Dame, som i århundraden stoltserat på ön Ile-de-la-cité i centrala Paris, har länge ansetts som en beskyddare av den franska huvudstaden. Efter att ha överlevt inte mindre än tre revolutioner, flera krig och under den senaste tiden även terrordåd och protester, ansågs hon av många Parisbor som mer eller mindre osårbar.

Men trots symboliken i att katedralen på måndagen eldhärjades svårt av lågorna på bara några timmar, visar stadens invånare ännu en gång prov på sin speciella motståndskraft.

- Min erfarenhet är att vi alltid reser oss upp igen, säger den 35-åriga parisiskan Charlotte Boitiaux.

ANNONS

- Vi har en tendens att stärka oss genom att svetsa oss samman ännu mer när vi går igenom svårigheter. Det kommer vi att göra även nu, det är jag helt säker på, säger hon bestämt.

"Den eviga staden"

Hon uttalar sig bara några timmar efter att brandkåren offentliggjort att branden slutligen har släckts, men Charlotte Boitiaux vill se framåt.

Amara Makhoul, 36 år, är också född och uppvuxen i Paris och säger att hon känner sig otroligt ledsen över att hennes två barn aldrig kommer att få uppleva Notre-Dame på samma sätt som hon gjort själv.

"Kommer att segra"

Hon berättar hur hon grät när hon såg de första tv-bilderna av förödelsen.

- Visst får man intrycket av att Paris är sårbart, att vi står helt utan skydd, men vi har varit med om kyrkbränder förut, och en kyrka går alltid att bygga upp, säger hon.

ANNONS

- Såklart kommer det finnas ett före och ett efter, men vi har en slags motståndskraft och den kommer att segra.

Utanför Notre-Dame har röken från det förkolnade innanmätet pyrt hela dagen. De större avspärrningarna har hävts och Parisborna har kunnat ta sig närmare den gotiska byggnaden för att med egna ögon bevittna förödelsen.

Tårar i ögonen

Knappt ett stenkast från den svärtade byggnaden står 22-årige Theophile Gros och bara tittar. Hans ansiktsuttryck är nästan häpet.

- Jag var här i går kväll, men kom tillbaka för att se om någonting har gått att rädda, säger han.

- För oss här i Paris så känns det helt ofattbart att något som man trodde var så osårbart bara kunde brinna upp.

ANNONS

Den parisiska damen Diffre Donnadille har ställt sig på en stenmur en bit bort för att få en klarare uppfattning av räddningsarbetet. Hon har tårar i ögonen.

- Jag har hört att de bara lyckats rädda cirka 30 procent av verken därinne, men som tur var lyckades de i alla fall rädda Jesu törnekrona, säger hon och berättar att hon är katolik och har besökt katedralen i över 70 år.

- Jag är här för att be för att hon kommer att återuppstå. Hon är viktig för Paris.

TT:s utsända

ANNONS